Microsoft backar i Europa om sin webbläsare. Foto: Paul Sakuma/Scanpix.

Inget Explorer-tvång för Windows i EU

En segsliten tvist mellan EU-kommissionen och mjukvaruföretaget Microsoft är löst. I framtiden ska inte den som har operativsystemet Windows i datorn behöva ha Microsofts egen internetläsare Explorer förinstallerad. Microsoft backar nu för att slippa rättsliga åtgärder.

Det här är ett bråk mellan Microsoft och EU-kommissionen som har pågått i flera år. EU-kommissionen anser att Microsoft utnyttjar sin dominerande ställning på marknaden för operativsystem med att tvinga på alla som köper en PC med Windows installerat att även få webbläsaren Explorer förinstallerad på köpet.

Nu kan ju vem som helst ladda ner en alternativ webbläsare och använda den i stället, men för EU-kommissionen är det en viktig principiell fråga att köper man produkt A från en firma så ska man inte tvingas att använda produkt B också.

EU-kommissionen har hotat med hela det batteri av rättsliga åtgärder som finns för att sätta press på företag som missbrukar en dominerande marknadsställning.

Och i dag backar Microsoft. För att slippa böter från EU-kommissionen kommer de kunder som köper en dator med Windows förinstallerat inom EU i framtiden att kunna välja mellan 12 olika webbläsarprogram.

Detta är en valfrihet som européerna är ensamma om. I resten av världen kör Microsoft på som vanligt och levererar även i fortsättningen Windows med Explorer förinstallerat.

Det som fått Microsoft att backa är hotet om böter som i teorin skulle kunna bli upp till tio procent av företagets omsättning. I Microsofts fall skulle det vara en astronomisk summa.

Stefan Winiger, Bryssel
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista