Aktivister försökte tränga igenom polisens avspärrningar. Foto: Peter Dejong/Scanpix.

Över 200 gripna i Köpenhamn

Polisen i Köpenhamn använde batonger och pepparsprej för att förhindra demonstranter att ta sig in på klimattoppmötet i dag.

Cirka tusen demonstranter tågade mot konferenscentret Bella Center med syfte att storma avspärrningarna och ta över klimatmötet. Nätverket Climate Justice Action erkänner inte FN:s klimatmöte ville hålla ett folkligt klimatmöte inne på området.

Hundratals poliser hade ett tag svårt att stå emot trycket från demonstranterna och använde batonger, pepparspray och hundar får att skingra dem.

Konstantinos Erlandsson gick i demonstrationståget och står nu med rödsprängda ögon och tittar på då polisen omringat en sista grupp demonstranter.

– Den var trevlig ända tills poliserna började bli väldigt våldsamma. Jag fick pepparsprej i ögat. De gav väldigt konstiga order och var otrevliga. Slet isär folk, slet ned dem på marken, slog oss med batonger.  

Polisen sa när demonstrationståget närmade sig att demonstranterna, det vill säga ni, skulle respektera avspärrningarna. Tycker du att ni gjorde det?

– Kanske respekterade vi inte avspärrningarna mest av allt men vi respekterade demokratin desto mer.

Köpenhamnspolisen har under dagen gripit över 200 personer i samband med demonstrationen. Polisens presschef, Flemming Steen Munch, säger att polisinsatsen var lyckad. Demonstranterna lyckades inte ta sig in på området och om några demonstranter blev utsatta för våld så berodde det på deras eget agerande.

– Jag tycker inte det har varit många tecken på våldsamheter här, men om man har blivit utsatt för polisens våld så är utgångspunkten att man själv har gett anledning till det, säger Köpenhamnspolisens presschef Flemming Steen Munch. 

Jens Ericson
jens.ericson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista