Stora motsättningar på klimatmötet

Motsättningarna mellan i-länderna och u-länderna riskerar att stjälpa klimatavtalet. Mitt under dagens möte på klimatkonferensen i Köpenhamn avgick ordförande Connie Hedegaard.

Hon ersätts av statsminister Lars Lökke Rasmussen. I morse la Hedegaard fram ett textförslag som utvecklingsländerna ansåg inte var förankrat i u-landsgruppen.

– I dag på morgonen kom en text från ordföranden direkt från skyarna, sa Kinas delegat.

Han hävdar att detta hade gjorts utan konsultationer med alla grupper av länder och utan att man inväntade arbetsgruppernas rapporter.

Det sägs nu från dansk sida att ordförandebytet var planerat sedan länge, men det är helt klart att Connie Hedegaard skapat missnöje i u-landsgruppen och att hon inte har lyckats jämka samman olika intressen bland i- och u-länder.

Bruno Sekoli från Lesotho är chefsförhandlare för gruppen "Minst utvecklade länder", LDC.  Det handlar om förtroende, säger han. Han säger att u-landsgruppen har haft en känsla av att resultatet av förhandlingarna har varit riggat i förväg, allt sedan de förberedande förhandlingarna i Bangkok och Barcelona.

Det verkar inte betyda något att vi sitter här som förhandlare, säger han. Han menar att orsaken är ett dåligt grundarbete.

Bruno Sekoli har inte gett upp än, men tvivlar på att det blir något bra resultat till på fredag

Nu i eftermiddag pågår både en plenardiskussion och interna möten där man diskuterar de senaste textförslagen till ett nytt avtal.

Ingrid Gustavsson från FN:s klimatmöte i Köpenhamn
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista