1 av 2
Att ta betalt för att åka i skidspår som inte är inhängnade bryter mot lagen. Foto: Uwe Lein, Jessica Gow/Scanpix. Montage: SR.
2 av 2
Skidspår, Ormberget, Luleå. Foto: Nils Eklund/SR.

Avgift för skidspår kan vara olagligt

Det kan vara olagligt för kommuner att ta ut avgift för att få nyttja preparerade längdskidspår.

Fler och fler kommuner och föreningar vill göra det, eftersom det kostar en del att göra iordning spåren. Men enligt Naturvårdsverket strider det mot allemansrätten, säger miljörättsjurist Nils Hallberg.

– De tar i så fall ut en avgift utan att ha en legal grund för att göra det. Om nu någon åker där utan att ha betalat den tvingande avgiften så har man egentligen inte några möjligheter att vidta några sanktionsmöjligheter heller.

Det har blivit allt vanligare att kommuner föreningar och privata aktörer runt om i landet tar ut avgifter för sina längdskidspår.

Frågan i sig är inte ny men den har däremot spritt sig från att mest ha förekommit i fjällen och i norra Sverige, berättar Nils Hallberg på Naturvårdsverket.

– Men nu ser vi väl framförallt i år att vi har en spridning mer geografiskt än vad vi först trodde.

Här vid det kommunala skidspåret i Luleå som än så länge är gratis, så avlöser prepareringsmaskinerna inför julledigheten. Det är just besparingar av det kostsamma underhållet av spåren som ofta är motivet hos de kommuner och föreningar som infört eller vill införa avgifter.

Det är minus 14 grader ute och Hans Utterström är ute på sin premiärtur för säsongen.

– Jag tycker ju att det är kanon om man kan ha det gratis vara och betala det på kommunalskatten.

Men om det införs avgift här då, skulle du betala cirka 300 - 400 kronor?


– Ja, självklart jag har inget val.

Enligt Naturvårdsverket får ingen avgift tas ut vid spår som inte är inhägnade på något sätt, utan det är först när de finns inom en anläggning som allemansrätten upphör och som det är okej. Men just själva anläggningsdefinitionen är knäckfrågan som verket nu hoppas få svar på.

Det skulle kunna komma från fallet med Mora kommun som vill införa skidspårsavgift och som länsrätten i Dalarna väntas avgöra i början av nästa år.

Samma situation finns i Skellefteå där kommunen nu backar enligt Leif Öberg, ordförande i fritidsnämnden.

– Vi kommer naturligtvis under de här förutsättningarna inte att ta ett beslut om att vi tar några avgifter den här vintern, säger Leif Öberg, ordförande i fritidsnämnden i Skellefteå kommun.


Nils Eklund
nils.eklund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista