UD: Ryska diplomataffären är pinsam

Den svenske diplomat som fått lämna sin post vid ambassaden i Moskva kan ha gjort sig skyldig till lindrigare förseelser som strider mot vad man får göra som ambassadanställd i främmande land. Det säger UD-källor till Ekot i dag.

Historien med den svenske diplomaten har nu valsat runt i en rad av världens medier. Det är ganska pinsamt, säger UD-anställda som Ekots talat med i dag.

I rysk tv och på internet kan var och en se bilder, tagna av den ryska polisen, där den svenska diplomaten i polisförhör erkänner att han fört in damunderkläder från Vitryssland till Ryssland och fraktat dessa i sin diplomatskyltade bil.

Andra bilder visar diplomaten där han gör han reklam för strumpbyxor i en rysk affär.

Från svenska UD:s sida har man hittills valt att inte ge några kommentarer kring den svenska diplomatens agerande, som nu kallats hem till Stockholm.

Däremot har UD:s presschef Anders Jörle anklagat den ryska sidan för att smutskasta den svenske diplomaten.

En icke namgiven UD källa har dessutom gått ut med uppgifter till nyhetsbyrån TT att det rör sig om en rysk hämndaktion då hustrun till en rysk diplomat nyligen gripits, anklagad för snatteri i Stockholm.

Enligt Ekots källor har UD haft problem med hur man ska tackla det hela. Just nu pågår en utredning vid utrikesminsteriet där UD-ledningen försöker få fram vad den svenska diplomaten kan ha gjort sig skyldig till.

Samtidigt är irritationen stor över det ryska agerandet, då man från svenskt håll anser att den ryska sidan gjort en oerhört stor affär av händelsen. Normalt sett brukar sådana här ärenden behandlas mellan ländernas diplomater och inte gå ut i media på det här sättet.

Frågan är dock om man från svensk sida kan bevisa att det är det officiella Moskva som försett de ryska medierna med bildbevis.

Även svenska medier är ofta snabba med att rapportera i sådana här fall. För inte så länge sedan avslöjade svenska medier nyheten om hur en Nordkoreansk diplomat sålde sprit illegalt i Sverige.

Vladislav Savic
vladislav.savic@sr.se