Många hoppas på förlängd sjukpenning. Foto: Pernilla Wahlman/Scanpix.

Utförsäkrade nobbar Arbetsförmedlingen

Försäkringskassan uppskattar att var fjärde sjukskriven som utförsäkras nu vid nyår inte kommer att delta i Arbetsförmedlingens introduktionsprogram. De som avstår kommer att stå helt utan ersättning.

Mimmie Fritiofzon arbetar deltid, och är på väg tillbaka efter att ha opererat bort en hjärntumör. Därmed är hon en av dem som drabbas.

– Jag får min halvtidslön och inget mer, antar jag, säger hon.

– Med de nya bestämmelserna och med tillägget i lagen som har kommit vet jag inte riktigt om jag kan falla under någon av de grupperna. Men det ser inte riktigt ut så.

Mimmie Fritiofzon är en av de omkring 16 000 personer som utförsäkras vid årsskiftet. Hon jobbar deltid som försäljare på Posten. Hon lider av sviter efter en hjärntumör som hon opererat bort, och orkar inte arbeta mer. Därför har hon tackat nej till att medverka i Arbetsförmedlingens tre månader långa introduktionsprogram.

Försäkringskassan kan i dag inte säga exakt hur många som tackat ja respektive nej till att gå introduktionsprogrammet. Men de registrerar hur många så kallade överlämningsmöten till Arbetsförmedlingen som genomförts med de sjukskrivna.

Hittills har 6 800 sjukskrivna låtit sig överlämnas till Arbetsförmedlingen och 2 500 har tackat nej. De som har tackat nej riskerar att stå helt utan ersättning.

– Hur de här personerna ska lösa sin ekonomiska situation nu, är inget som faller inom socialförsäkringens ansvar, säger Ulrika Persson, som är chef för sjukförmåner på Försäkringskassan.

En anledning till varför så många avböjer tros vara de snabbt påkomna nya sjukreglerna som presenterades först förra veckan, och som har gett nytt hopp till de utförsäkrade om att få fortsatt sjukpenning istället för att gå Arbetsförmedlingens introduktionsprogram.

Men Birgitta Målsäter, försäkringsdirektör på Försäkringskassan, tror inte att så många av de 16 000 utförsäkrade kommer att få rätt till fortsatt eller förlängd sjukpenning, trots ändringarna.

– De här personerna har varit sjukskrivna för alla möjliga diagnoser. Regelverket för fortsatt sjukpenning handlar om allvarligt sjuka, och det är inte det stora flertalet, säger Birgitta Målsäter.

Mimmie Fritiofzon, som har opererat bort en hjärntumör, är orolig för vad som ska hända efter årsskiftet.

– Jag är jätteorolig för hur det ska bli. När man beslutar sådana här saker förstår man inte hur det är att hamna mellan två stolar. Det är det man gör som sjuk, säger Mimmie Fritiofzon.


Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista