Fortsatt låg ränta ska gynna Sverige

Riksbanken lämnade som väntat räntan oförändrad på 0,25 procent. Bland annat gör en ökad arbetslöshet att svensk ekonomi behöver ytterligare en tid med låg ränta, säger Riksbanks- chefen Stefan Ingves.

– Fortfarande kommer inflationstakten att ligga under inflationsmålet och det finns gott om lediga resurser i svenska ekonomi. Då är det bra med en låg ränta så att inflationen så småningom når två procent samtidigt som vi hjälper till att hålla efterfrågan uppe i svensk ekonomi, säger Riksbankschefen Stefan Ingves.

Reporäntan blir kvar en tid till på den rekordlåga nivå 0,25 procent och förklaringen är att Riksbanken anser att det behövs för att återhämtningen i ekonomin ska hålla i sig. Fortfarande är arbetslösheten på stigande och då krävs fortsatta stimulanser för att få fram nya jobb, resonerar Riksbanken.

Liksom i den förra ränterapporten i oktober räknar Riksbanken med att börja höja räntan i slutet av nästa år. Men två av ledamöterna i direktionen, vice riksbankscheferna Lars Nyberg och Barbro Wickman-Parak gör bedömningen att räntan bör höjas något tidigare än så.

Oavsätt när räntan börjar svänga upp så bör landets låntagare förbereda sig på att det rekordlåga ränteläget inte är för evigt.

– Man måste vara medveten om att om man tittar tre fyra år fram i tiden så har vi en räntenivå som ligger någonstans kring fyra procent och sedan ska man lägga till en marginal på det och då har vi betydligt högre räntor än i dag. Det måste man beakta när man gör sina kalkyler.

Det har talats mycket om en bolånebubbla. Nu tar ni fasta på att priserna i november sjönk något. Är faran över nu? Hur ser ni på det?

– Det kan man inte säga. Bopriserna har stigit under en ganska lång tid och vi kan också ha konstaterat, om man bortser från några månader, att det inte kan fortsätta så hur länge som helst. Den senaste tiden har vi också sagt att det här är inget bekymmer i dagsläget men det är något vi får hålla ett noggrant öga på för skulle det dra iväg får vi beakta det. Just nu är vår bedömning att det här kommer att plana ut., säger Riksbankschefen Stefan Ingves.


Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista