Flyktingspionage kan straffas hårdare

Lagstiftningen om olovlig underättelseverksamhet, som bland annat handlar om spionage av utsatta personer, är omodern och behöver göras om. Det anser Säpo som framförallt tycker att straffen är alldeles för låga. Och justitieminister Beatrice Ask håller med.

– Det ligger mycket i deras synpunkter och det är en fråga som vi funderar över. Vi tittar på direktiv till att utreda detta därför att det har hänt mycket förändringar i den här typen av ärenden. Det finns nog skäl att tycka att man borde ha tuffare påföljder, säger justitieminister Beatrice Ask.

Mellan 10 och 20 stater bedriver, enligt Säpo, flyktingspionage inom Sveriges gränser.

Det kan till exempel handla om att någon spionerar på personer som lever i exil i Sverige och sedan för informationen vidare till ett annat land. Något som enligt Säpo är djupt integritetskränkande och som samhället borde se betydligt allvarligare på med högre straffsatser.

– Den straffsats som är i dag för olovlig unerrättelseverksamhet avspeglar inte det allvar som är i det här brottet, säger Lars-Åke Johansson som är chefsjurist på Säpo.

Som det är nu ligger straffen på böter eller ett års fängelse och det är över huvudtaget sällan som de här brotten kommer upp i domstol. I går var första gången på över tio år som en person åtalades misstänkt olovlig underrättelseverksamhet.

Redan för två år sedan skickade Säpo in en uppmaning till regeringen om att höja straffsatserna för just de här brotten och att modernisera lagstiftningen i sin helhet då den i nuläget stämmer dåligt med dagens Sverige.

En utredning har inte kommit igång än, men Beatrice Ask säger att den håller på att förberedas i departementet.

– Vi arbetar för att ta fram underlag på exakt vad det är man ska titta på och förändra. Då måste man ha ett bakgrundsmaterial som man arbetar med. Den här typen av olovlig underrättelseverksamhet är bekymmersam och någonting som vi måste se allvarligare på, säger justitieminister Beatrice Ask.

Karolina Lek
karolina.lek@sr.se