2009 blev ett rekordår för fondsparande

Fondåret 2009 blev ett historiskt rekordår. Att svenska fondsparare tvingats betala hundratals miljoner kronor i fondavgifter de senaste åren, har inte skrämt den svenske fondspararen.  Pia Nilsson är vd för Fondbolagens förening.

– 2009 så har vi ett nysparande i fonder som vi aldrig sett dess like.

Över 100 nya miljarder kronor har satsats i fonder. Det trots att börsåret 2008 blev en riktig rysare med kraftiga nedgångar. Men i år har vi varit med om motsatsen och för den som hoppade på aktietåget i tid, har det varit en angenäm resa.

Extra draghjälp kom från den låga räntan och hittills är börsen upp nära 50 procent. Jonas Lindmark har skrivit boken Bankbluffen är kritisk till utvecklingen. Han anser att alla som satsat på fonder i år är i princip vinnare men man ska vara försiktig.

– De stora bankerna och fondbolagen vill gärna att vi satsar våra pengar i de dyra förvaltade fonderna. De tjänar mera pengar på det och logiken är att spararna också skulle tjäna på det men så är det faktiskt inte. Det visar undersökningar och undersökningar jag själv har gjort pekar på att det är bättre att spara sina pengar i en billigare indexfond. De här dyrare fonderna lyckas aldrig ta igen, i sin förvaltning och hur fonden går, det de kostar i avgifter.

Vare sig man nu lyckas satsa sina pengar i en vinnar- eller förlorarfond, är tajming nåt som snittspararen tidigare haft problem med. Många har satsat pengar i en fond då den är på topp och har därför missat hela uppgången. Pia Nilsson är vd för Fondbolagens förening och hon har tittat lite närmare på hur det ser ut.

– Man brukar alltid säga om timing, att det är väldigt svårt. Det är det. Men de som försökt tima, de gjorde uttag innan värsta raset och de gjorde insättningar tidigt när uppgången kom. Den här gången har de lyckats väl.

Ann Grevelius är ansvarig för den svenska aktieförvaltningen på Handelsbanken Fonder.

– Svenskar har investerat i aktier. Tittar man djupare där så är det främst tillväxtmarknader som vi ser. Det är det mönster man ser generellt också. Svensken är tämligen riskfylld. När man går in på aktiemarknaden vill man köpa det med stort potential.


Petra Bergman
petra.bergman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista