Maria Wetterstrand:

''Det har varit fruktansvärt dåligt skött''

Miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand tycker att det är obegripligt att en stor grupp miljöorganisationer i dag stoppades från att komma in på klimatmötet. Samtidigt är hon försiktigt optimistisk när det gäller att komma fram till ett avtal i Köpenhamn.

– Jag tycker att det låter jättekonstigt. Å andra sidan kan man säkert hitta mellan 10 000 och 15 000 personer som inte har blivit insläppta i lokalerna den här veckan. Det har varit fruktansvärt dåligt skött med registreringar, långa köer och för många ackrediterade. Att stoppa en hel grupp som redan har kort är helt obegripligt, det kan jag verkligen inte förstå, säger Maria Wetterstrand.

Maria Wetterstrand tror att utestängningen av så många icke-statliga organisationer kan få konsekvenser för vilken bild av förhandlingarna som når allmänheten.

– När man nu skär ner antalet deltagare från de här organisationerna till ett fåtal så kommer journalisterna bara ha regeringsrepresentanter att prata med. Då får man ingen alternativ bild av vad som sker i förhandlingarna, säger Maria Wetterstrand.

Vad tycker du om den protest som genomfördes här i dag när ett hundratal personer lämnade mötet i protest?

– Jag har stor förståelse för att de gjorde det i solidaritet med dem som inte fick komma in. När det gäller säkerheten så finns det ju kontroller när man går in. Den ska inte skötas genom att man stoppar stora grupper från att komma in för att man anser att de är problematiska på ett eller annat sätt, säger Maria Wetterstrand.

När det gäller läget i förhandlingarna är hon försiktigt optimistisk.

– Just nu verkar det väldigt låst. Jag hoppas att det ändå lyckas och att man till slut når fram. Ännu är det inte läge att ge upp men det ser ganska illa ut, säger Maria Wetterstrand.

Vad säger du om Sveriges insats så här långt?

– Jag tyckte att Andreas Carlgren höll ett väldigt bra tal i dag. Det var viktigt, han har en del att släta över i sina relationer gentemot utvecklingsländerna efter att ha anklagat G77-gruppen för att låta sig styras av Sudan som å sin sida skulle styras av oljeindustrin. Det har många sett som en väldigt hård anklagelse så jag tror att hans tal i dag var väldigt viktigt. Han hade ett starkt sydperspektiv på det han pratade om så jag hoppas att han därmed har kunnat förbättra relationerna lite grann, säger Maria Wetterstrand.

Hon tror att EU kan komma att spela en viktig roll i att lösa upp de låsta förhandlingspositionerna under de sista förhandlingsdagarna.

– Nu har fokus varit väldigt mycket på Kina och USA men de är inte de enda länderna som kan ställa till problem. Det pedagogiska arbetet är otroligt viktigt och jag tror att det skulle kunna låsa upp lite grann om EU höjde sitt bud och visade sig vara beredda att göra mer. Då skulle fler från utvecklingsländerna få förtroende för EU och förstå att man menar allvar. Man skulle också visa att man är beredda att gå tillräckligt långt för att nå de klimatmål som man säger sig vilja klara, till exempel tvågradersmålet, säger Maria Wetterstrand.

Hanna Birath, Köpenhamn
hanna.birath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista