Studenter på föreläsning. Arkivfoto: Erik G Svensson/Scanpix.

Svårare smita från studieskuld i utlandet

Regeringen vill ändra reglerna för studielånen, för att lättare kunna driva in skulder. Ungefär hälften av dem som tagit studielån och sedan flyttat utomlands missköter återbetalningen. De är skyldiga staten över två miljarder kronor totalt.

– Det här är en mycket stor och viktig fråga för oss. Skattebetalarna har rätt att få tillbaka de här pengarna. Man ska göra rätt för sig. Har man tagit studielån ska det betalas tillbaka, säger högskoleminister Tobias Krantz.

Det finns 68 000 personer som tagit studielån från CSN och flyttat utomlands och nu är återbetalningsskyldiga. Nära hälften av dem missköter återbetalningarna. Tillsammans är de skyldiga staten två miljarder kronor.

Det är i dag lätt att smita från skulden. Man behöver inte ens uppge var man bor. Därför vill högskoleminister Tobias Krantz ändra på två saker i regelverket.

– Det första är att vi vill se till att det finns en tydlig skuldförbindelse. Enkelt uttryckt ett papper, där det står mycket tydligt och klart att det finns en skuld från den enskilde till Centrala studiestödsnämnden. Det är en självklarhet när vi tar ett lån till villan eller lägenheten att det finns ett papper på att vi är skyldiga banken en viss summa. Men så är det inte med studielån. Detta gör att det blir problem med att driva in skulder i vissa länder, säger han.

– Det andra vi vill göra är att ställa krav på dem som har tagit studielån att de uppger en korrekt adress, så att CSN kan skicka inbetalningskort och årsbesked till rätt adress.

CSN har fått kritik från Riksrevisionen för att de varit för dåliga på att driva in de här skulderna, och har därför tagit hjälp av inkassobolag, utländska jurister och genom att använda sökmotorer och sociala nätverk på internet.

Regeringens två nya förslag ska nu utredas. Frågan är om de här två åtgärderna räcker till.

– Det är två viktiga åtgärder för att se till att vi kan få tillbaka de här pengarna och att det ska löna sig att göra rätt för sig. Det behövs naturligtvis göras mer framöver och regeringen kommer att återkomma med ytterligare förslag till åtgärder när det gäller att se till att få tillbaka de pengar som lånats ut från svenska skattebetalare, säger högskoleminister Tobias Krantz.


Daniel Värjö
daniel.varjo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista