USA:s styrränta kvar på låg nivå

Uppdaterad 04:15
Den amerikanska centralbanken håller den amerikanska styrräntan kvar på nollnivå. Detta trots att man också medger att ekonomin i USA håller på att börja vända. Samtidigt är riksbankschefen Ben Bernanke rubrikernas man i USA för tillfället.

Den ekonomiska aktiviteten i USA fortsätter att växa och försämringen på arbetsmarknaden avtar allt mer. Den slutsatsen drar centralbanken bland annat i sitt skriftliga uttalande efter sitt två dagar långa decembermöte.

Trots de något positivare tongångarna valde dock en enig centralbanksstyrelse att låta den viktigaste styrräntan ligga kvar på nivån mellan 0 och 0,25 procent även fortsättningsvis.

Centralbanken använde även denna gång uttrycket "for an extended period" när man talade om hur länge räntan skulle fortsätta att ligga på den nu så långa nivån. Så uttrycker man sig oftast när det handlar om ytterligare flera månader, och i nuläget tror många bedömare här att räntan i USA inte kommer att höjas förrän i mitten av nästa år.

Centralbankschefen Ben Bernanke blev igår också utsedd till Årets Person av tidsskriften Time, vilket är en mycket prestigefylld utmärkelse i USA. Bernanke har enligt tidningen visat prov på kreativt ledarskap för att få USA på fötter igen efter den svåra krisen.

Men Bernanke är inte något okontroversiellt val. Hans kritiker menar att han är allt för Wall Steetvänlig och att han var i sen i starten när det gäller åtgärder mot krisen.

Nästa vecka väntas senaten godkänna att Bernanke får ytterligare en period som ordförande för centralbanken. Men en del ledamöter i bankutskottet luftade ändå sin kritik mot honom

– Finns det någon i hela världen som tycker att Bernanke gjorde sitt jobb när Wall Street tilläts hålla på med hänsynslös spekulation, dundrade den politiskt oberoende senatorn Bernie Sanders i CNN.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista