EU pressar Kina på klimatmötet

Frustrationen verkar växa vid det stora klimatmötet som pågår i Köpenhamn. Ännu i kväll fanns det inget utkast till uppgörelse som regeringscheferna kan diskutera när de kommer till mötet. Samtidigt försöker EU att öka pressen på Kina.

USA och Kina måste göra mer. Det sa till exempel den svenske miljöministern Andreas Carlgren igen, när han talade på konferensen i dag.

EU försöker öka pressen på Kina genom att liera sig med fattiga afrikanska länder, och därmed splittra gruppen utvecklingsländer.

Enligt EU:s ordförande, den svenske statsministern Fredrik Reinfeldt, skulle EU vara berett att diskutera att en stor del av EU:s finansiella stöd skulle gå till afrikanska länder, för att hjälpa dem att anpassa sig till klimatförändringen.

Samtidigt är budskapet till Kina att de har råd att satsa mer själva för att reducera sina koldioxidutsläpp.

– Vi ska inte peka på Afrika som om det var där lösningen ligger. Afrikas 53 stater står bara för tre procent av de globala utsläppen, och merparten av det är koncentrerat till Sydafrika, säger Fredrik Reinfeldt.

– Vi förstår att de behöver finansiellt stöd, för de upplever i hög utsträckning redan mycket av klimatförändringarna. De kan politiskt påverka andra utvecklingsländer, som står för en mycket stor och växande andel av utsläppen. På det sättet kan man få det andra viktiga benet på plats, när det gäller utsläppsreduktionerna, säger han.


Inger Arenander
inger.arenander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista