Många dödsolyckor kan förhindras

Antalet dödsfall till följd av skador och olycksfall skulle kunna minskas med 100 000 i Europa om alla länder hade samma låga olyckstal som exempelvis Holland. Det framgår av ny EU-statistik.

Sverige kan också få ner olyckstalen, enligt Socialstyrelsens Anders Tennlind, som är ansvarig för datainsamlingen.

– Ja, absolut, som vi ser så är ju Sverige inte alls bland de länder som har lägst dödstal i Europa, säger han.

Varje år läggs sju miljoner människor in på sjukhus och 35 miljoner får behandling i öppenvården efter skador och olycksfall bara inom EU. Enligt den nya rapporten skulle många av dessa olyckor kunna undvikas med bättre förebyggande åtgärder.

Holland och Malta har det lägsta antalet dödsfall, men det finns inga tydliga förklaringar till det, säger Anders Tennlind.

– Holland har till exempel ett speciellt institut som jobbar med konsumentsäkerhet, där man jobbar med metoder för att förebygga olycksfall, säger han.

– För att få ner talen krävs det att olika myndigheter samarbetar, och att man pekar ut var ansvaret ligger för att förebygga olycksfall.

Tre fjärdedelar av alla olyckor sker i hemmet eller på fritiden och många skadar sig när de idrottar, inte minst barn och unga.

Fanny och Ellen, som åker skridskor i Vasaparken i Stockholm, har alltid hjälm för att skydda huvudet.

– För om man ramlar kan man slå i huvudet väldigt mycket.

Deras lärarpraktikant Ola Synnergren säger att skolan kräver att alla barn har hjälm för att överhuvudtaget få åka skridskor. Det är viktigt att lära sig att vara försiktig, säger han.

– Det är en bra övning nu under låg- och mellanstadiet, att man lär dem hur man ska bete sig på friluftsdagarna. Men jag skulle vilja att man har både armbågsskydd och knäskydd under skridskoåkningen, säger Ola Synnergren.

Har ni ramlat i dag?

– Ja, väldigt mycket.

Hur gick det då?

– Det gick bra, säger skridskoåkarna Fanny och Ellen, som är sju och åtta år gamla, och går på Essingeskolan i Stockholm.


Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista