Kylan driver upp elpriset. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.

Elpriset i höjden när kylan slog till

Det är höga elpriser just nu och det beror på att det är kallt i Sverige, men också på att kärnkraften går på halvfart. Nu på morgonen blir det riktigt dyrt.

Elektriciteten som används för att brygga eller koka morgonkaffet kostar extra mycket denna morgon, för det rörliga elpriset på elbörsen Nordpool kommer att vara högt redan vid sjutiden.

Men det är ändå inget mot priset mellan klockan 16 och 18 i dag. Då blir det tre gånger så dyrt.

Toppnoteringen kommer att ligga på 1288 kronor per megawattimme på elbörsen Nordpool, för dem som handlar där.

Men det betyder inte att hushållen får betala det priset. Har man fast elpris påverkas man inte alls, har man tillsvidarepris betalar man ett högt pris redan nu, och har man rörligt så påverkas man, men först i efterhand.

Det rörliga elpriset bestäms som ett snittpris en gång i månaden, och ett par tre dagar med dagens höga pris kan ge ett lite högre pris räknat på hela året, säger Sigge Eriksson på Vattenfall.

– Om det här höga priset på spotmarknaden till exempel skulle vara under tre dagar, och alla andra dagar under december skulle vara normala, då skulle det påverka priset med i genomsnitt tolv öre. Men jag vet inte hur länge den här situationen varar, säger han.

Är det mycket eller lite för ett hushåll?

– Det beror på hur mycket man förbrukar på en månad. Om man har en förbrukning på 10 000 kilowattimmar per år, och förbrukar 1000 kilowattimmar per månad, så blir det 120 kronor på en månad.

Just nu importerar Sverige el från grannländerna eftersom den inhemska produktionen inte räcker till. Huvudskälet är att kylan ökar förbrukningen och att kärnkraften som skulle kunna leverera går på halvfart.

Från den ansvariga myndigheten, som är Svenska Kraftnät, heter det att situationen är under kontroll. Men för att få tillgång och efterfrågan att mötas i elspothandel just nu, så har effektreserven använts.

Totalt aktiveras 40,5 megawatt mellan klockan 17 och 18 i dag.

Svenska Kraftnät planerar även att aktivera effektreserv för att hålla en önskad marginal på 1000 megawatt i den svenska effektbalansen under torsdagen.


Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Fakta: spotpriserna

Spotpriset i öre, månadsvis de senaste 6 månaderna

juni - 38,57

juli - 36,72

augusti - 37,66

september -36,25

oktober - 36,16

november - 37,90

Historiska spotpriser i november

2005 - 30,42

2006 - 47,57

2007 - 34,73

2008 - 59,50

2009 - 37,90

Källa: Telge Energi nyhetsbrev 091203

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista