GM har förlängt kontrakten med Saab-återförsäljarna. Foto: Carlos Osorio/Scanpix.

GM tror på försäljning av Saab

General Motors är optimister när det gäller en lösning för Saab. Det säger en talesman för bolaget till Ekot. Men det är bråttom. Det måste finnas ett principavtal före årsskiftet, men samtidigt har de amerikanska Saab-försäljarna fått sina kontrakt förlängda till sista januari.

– Kontrakten har förlängts, eftersom de har kontakt med en möjlig köpare, säger Terry Weller, som är delägare i en Saab-affär i staden Syracuse nordväst om New York.

Hon liksom andra amerikanska Saabförsäljare fick häromdagen besked från General Motors om att kontraktet med Saabförsäljarna förlängts fram till sista januari nästa år. Det skulle egentligen ha gått ut den 15 december.

Anledningen till förlängningen är enligt brevet en möjlig försäljning av Saab och Terry Weller tolkar det som att GM nu tror att Saab kan överleva.

Häromdagen sa GM:s Vd Ed Whitacre att holländska sportbilstillverkaren Spyker nu är den intressent som GM förhandlar med när det gäller en eventuell försäljning av Saab.

För en månad sedan, när Koenigsegg backade ur köpet av Saab, var det mycket pessimistiska tongångar från GM om Saabs framtid. Men nu låter det annorlunda.

– Det finns en optimism om att en affär är möjlig, säger Chris Preuss, talesman för General Motors i Detroit.

Men vissa frågor återstår fortfarande att lösa. Bland annat återstår den svenska regeringens utvärdering av Spykers finansiella styrka och framtidsplaner för Saab. Men det är bråttom, ett principiellt köpeavtal om Saab måste enligt GM vara klart före årsskiftet för att en affär ska kunna bli av.

– Alla finansieringsdetaljer måste då vara lösta till exempel säger Chris Preuss.

Han säger också att julhelgen gör att mycket av arbetet förmodligen kommer ske under den närmaste veckan. Blir det ingen lösning före årsskiftet kommer Saab att börja läggas ner.

Bakom det holländska sportbilsföretaget finns också ryska finansiella intressen, men att det är just ryska intressen ser dock inte GM som något problem

– Vi har verksamhet i Ryssland redan och har bra kontakt med den ryska regeringen, det finns ingen tveksamhet kring just det, säger Chris Preuss.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista