När snöröjarna i Visby var klara med en gata tidigt i morse så var en annan igensnöad igen. Foto: Mika Koskelainen/SR Gotland.
vägverket varnar

Stora problem i trafiken efter snöfall

Uppdaterad 07:06
Snöfall och hård blåst har skapat stora trafikproblem nu på morgonen. I Östergötland har bussar ställts in och lastbilar blivit stående.

– De värsta delarna har vi just nu längs ostkusten från östra Götaland och Bråviken ner längs hela Kalmar län till östra Blekinge. Men även södra Skåne är hårt drabbat, säger Gunnar Kristoffersson på Vägverkets trafikledning.

– Det är halt och besvärligt att komma fram. Vi har haft alla enheter igång under natten med plogning och halkbekämpning.

Inställda bussar, lastbilar som blivit stående och de kraftiga vindarna i kombination med ymningt snöfall ställer just nu till med problem i trafiken. Ulf Almgren som ansvarar för plogning av mindre vägar på Gotland säger så här om läget just nu.

– Den snö vi får bort från vägarna ramlar tillbaka direkt bakom ryggen på oss. Vi hinner inte med, det är bara så.

I Östergötland har snön på en del håll skapat stora bekymmer, framförallt utmed kusten där vägar yr igen. Mellan Valdemarsvik och Ringarum har busstrafik ställts in. Även skolskjutsar har ställts in och ingen ersättningstrafik kan ordnas.

– Vi har stora bekymmer i trafiken i idag. Drivbildning och annat gör att det drabbar även övrig trafik, säger Marie Stendahl på Östgötatrafikens trafikledning.

På E4:an söder om Södertälje körde flera långtradare fast i halkan i det norrgående körfältet på motorvägen. Och igår blockerades E4:an söder om Sundsvall av ett tiotal långtradare, som också hade svårt att ta sig fram.

SMHI har varnat för trafikproblem i snöfallet på ostkusten, i Skåne och på Gotland fram till i kväll. Värst drabbas Gotland. Det väntas 1-2 decimeter nysnö i kombination med mycket hårda vindbyar, 21-23 meter per sekund.

David Svanberg
david.svanberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista