Allt färre mammor ammar.

Kvinnor avstår från amning mot sin vilja

Siffror från Socialstyrelsen visar att allt färre mammor ammar sina spädbarn, trots att de flesta vill amma. Under tidigare år har amningen i Sverige ökat. Flera faktorer kan ligga bakom förändringen.

Under många år ökade amningen i Sverige, men sedan mitten av 90-talet har antalet barn som ammas minskat för varje år.

Detta trots att de flesta mammor vill amma, enligt Sofia Zwedberg, specialistbarnmorska i amning på Karolinska universitetssjukhuset i Solna.

– Vi har frågat mammor hur de vill göra och ungefär 80 procent vill amma i fyra till sex månader och så ser det inte ut. Det är många färre som ammar. Då måste vi fråga oss vad som händer, klarar vi inte av att stödja de här mammorna på det sätt som de vill?

De flesta gravida säger alltså att de vill amma sina barn. Men trots det är det fler och fler som i stället ger sina spädbarn mjölkersättning eller som både ammar och ger mjölkersättning.

Andelen mammor som enbart ammar sina barn har sjunkit varje år sedan 90-talet. Det visar Socialstyrelsens amningsstatistik.

Av barnen som föddes 1998 var det 69 procent som enbart fick bröstmjölk när de var fyra månader gamla. Men för barn födda 2007 är siffran lägre; 56 procent helammades vid fyra månaders ålder.

Det finns flera möjliga förklaringar till minskningen enligt specialistbarnmorskan Sofia Zwedberg.

– Amning är en komplex fråga och samhället påverkar mycket. I dag finns en jämlikhetsdebatt och många undrar om pappa och mamma ska mata lika mycket. Det kan också vara fler mammor som behöver ge sina barn tillägg för att de själva har någon grundsjukdom, säger hon.

Stockholms läns landsting har reagerat på de sjunkande amningssiffrorna.

Sofia Zwedberg jobbar nu tillsammans med en grupp kolleger för att försöka ta reda på vad minskningen beror på och om det finns något vården kan göra för att få fler mammor att amma. Enligt henne finns många fördelar med att amma.

– Vi vet att infektionssjukdomar minskar - som luftvägsinfektioner, maginfektioner, urinvägsinfektioner. Mamman får också mindre blödningar, bättre blodvärde och går lättare ned i vikt, säger Sofia Zwedberg.

Tove Svenonius
tove.svenonius@sr.se

Amningsstatistik

Andelen barn som vid fyra månaders ålder enbart fick bröstmjölk.

1996: 68,6%

1997: 68,9%

1998: 69,1%

1999: 68,7%

2000: 68,3%

2001: 68,3%

2002: 68,0%

2003: 67,5%

2004: 63,8%

2005: 61,1%

2006: 59,8%

2007: 56,2%

Källa: Socialstyrelsen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista