Så sent som i februari i år drabbades Australien av förödande bränder. Foto: Scanpix.

Australien rustar mot nya storbränder

Det brinner i Australien igen och bara nära Sydney härjar runt 100 bränder. Befolkningen i flera städer har fått varningar om att förbereda sig för att lämna sina hem. SR:s korrespondent Nils Horner har besökt samhället Marysville där ett 40-tal människor dog vid de omfattande bränderna i februari.

För snart ett år sedan dog många av skogsbränder och de allt längre perioderna av extrem hetta och torka kommer nu allt oftare. Många menar att det beror på klimatförändringarna.

– Det är sorgligt att se växterna och träden bortbrända, säger Alice som bor i Marysville, en populär turistdestination som nästan totalförstördes av bränderna i februari.

Ungefär 10 procent av befolkningen omkom, men Alice och hennes familj klarade sig.

Sorgen finns kvar i Marysville, säger hon. Men trots all tragik försöker människorna se ljust på framtiden och samhället håller på att byggas upp igen.

Alice säger att hon oroar sig för klimatförändringarna och stigande brandrisk, men hon tänker ändå inte flytta.

I närbelägna Melbourne leder professor John Handmer forskning om hotet från skogsbränder. De har härjat Australien i alla tider. Men långvarig torka och stigande temperaturer ökar risken för okontrollerbara bränder, säger han.

Sommaren har börjat på allvar i Australien och nu förutspår myndigheterna i delstaten Victoria, där hårt drabbade Marysville ligger, temperaturer som är de högsta sedan de katastrofala bränderna i februari.

Varningssystemen håller på att förbättras, men professor Handmer tror att man som bäst kan nå 80 procent av befolkningen.

Efter vad som hände i februari tror John Handmer att folk kommer att vara mer benägna att fly i god tid om elden kommer nära.

Den så kallade "Svarta lördagen" när lågorna förstörde Marysville var det över 46 grader varmt och det bidrog starkt till katastrofen.

Professor Handmer säger att alla tecken tyder på att den här sommaren kommer att bli lika varm som den förra.

Nils Horner, Melbourne
nils.horner@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista