Lägre produktion och högre efterfrågan pressar upp elpriset. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.

Elhandlare uppmanar till bojkott

Elpriset på elbörsen Nordpool är rekordhögt idag. Många är missnöjda med att elproducenterna sägs tjäna stora pengar. Vd för elhandelsbolaget Storuman Energi Nils Gunnar From uppmanar nu till bojkott några timmar i dag.

– Det här är inte roligt och jag tycker att det är beklämmande att de svenska konsumenterna får sitta emellan, speciellt en sådan här dag då priserna går upp till 14:50 mellan klockan 16 och 18. Min uppmaning till svenska konsumenter är att säga "nej, tack" och helt enkelt bojkotta konsumtionen under de två timmarna, säger han.

Det är kylan och stillastående kärnkraftverk som driver upp priset på elbörsen Nordpool. Lägre produktion och högre efterfrågan pressar upp priset.

Sverige importerar just nu el från grannländerna där det bland annat produceras el med hjälp av fossil förbränning.

Dessutom är effektbalansen något ansträngd vilket har lett till att Svenska Kraftnät har beordrat start av effektreserven.

Det ger en marginal på 1 000 megawatt i den svenska effektbalansen under dagen. Annars kan det bli verklig kris.

Den nordiska elbörsen visar även en annan sida av elhandeln just nu. Det är ett faktum att på den nordiska elmarknaden betalar danskarna på Jylland just nu vid lunchtid ungefär 43 öre per kilowattimme förbrukad el, medan svenskarna betalar 2 kronor och 8 öre.

Och när toppen nås i eftermiddag mellan klockan 16 och 18 betalar svenskarna 14 kronor och 57 öre per kilowatttimme. På Jylland är priset 43 öre, liksom i norska Kristiansand och Molde.

– Jag tycker att en bojkott är på sin plats nu och högst befogad för ett pris på 14:50 är orimligt, säger Storuman Energis vd Nils Gunnar From.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista