Snö i Valdemarsvik. Foto: Viktor Levander/SR Östergötland.

Snö och blåst drabbar hela Sverige

Snön i kombination med blåst har orsakat problem under morgonen och förmiddagen. Polisen rapporterar om många avåkningar och det har också varit försenade färjor och tåg.

Värst tycks läget vara i Östergötland. För gymnasieeleverna i Valdemarsvik blev undervisningen i dag inställd, berättar rektorn Johnny Németh.

– Det blir så små grupper att det blir lite meningslöst att ha lektioner. Flera lärare bor i annan kommun är Valdemarsvik så de har inte heller kunnat ta sig till skolan.

Hur ofta har du som rektor upplevt att du har behövt stänga skolan på grund av vädret?

– Det här är den enda gången.

I Valdemarsvik i Östergötland har det fallit så mycket snö att många elever och lärare inte har kunnat ta sig till skolan å rektorn beslutade därför att ställa in undervisningen för de runt 100 eleverna. I Valdemarsvik så har man extra beredskap i form av en bandvagn, det berättar Bengt Kronvist, från räddningstjänsten.

– För sjuktransporter och eventuellt hemtjänst. Den tar sig fram i stort sett överallt.

Nu har det lugnat sig lite här i Valdemarsvik. Det snöar lite fortfarande men annars är det rätt hyffsat. Hur länge tror du att du måste vara redo här?

– Jag får besked av jourbefälet i Valdemarsvik och jag har inte hört något ännu så jag blir kvar ett tag till.

På vägarna har det varit en del bekymmer under morgonen och förmiddagen, polisen rapporterar om en hel del avåkningar i Östergötland, Stockholm, Skåne och traktarna kring Gävle.

Även på Gotland har det fallit mycket snö och blåsten gjorde att resan med färja över till Nynäshamn blev lite längre än vanligt. Även tågtrafiken har påverkats, men utan några större störningar.

Snön kan knappast ha kommit som någon överraskning. SMHI varnade redan i går. Även om det varit en del bekymmer, så finns det än så länge inga rapporter om några allvarligare personskador.


David Svanberg
david.svanberg@sr.se

Viktor Levander, SR Östergötland
viktor.levander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista