Lovar ny regering i Rumänien före jul

Rumänien kommer att ha både regering och en budget före jul. Det lovar den återvalde presidenten Traian Basescu. Hans löftes ses som en kortsiktig lösning på Rumäniens kris.

Status quo skulle man kunna kalla det som nu sker i Rumänien. Eller tillbaka till ruta ett. Den omvalde presidenten utser samma regeringschef som röstades ut i oktober.

Emil Bocs regering föll på ett hårt åtstramningspaket och sedan dess har det varit kaotiskt i Rumänien. Strejker, gatuprotester och risk för att ett viktigt lån från Internationella valutafonden, IMF, inte betalas ut.

Men nu väljer alltså Traian Basescu sin gamle vapendragare Emil Boc till premiärminister och lovar att en ny regering kommer vara klar före 23 december.

Det innebär att en budget för nästa år kan antas och därmed en chans att få delbetalningen från IMF.

I dag sa också IMF att den ser goda möjligheter för Rumänien att få ut nästa del av lånet på 20 miljarder euro.

Dels för att ekonomin nu är något bättre och för att IMF väntar sig att en ny regering installerats i början av nästa år.

Allt hänger nu på om parlamentet den här gången godkänner Basescus val av regeringschef.

Maria Persson Löfgren, Belgrad
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista