Tomma stolar i den alternativa möteslokalen. Foto: Christer Fridén/SR.

Svagt intresse för alternativ möteslokal

Efter flera dagars kaos på klimatmötet i Köpenhamn har de danska myndigheterna nu öppnat en ny lokal för dem som vägras tillträde till den riktiga konferenslokalen Bella Center.

Många struntar nu i hela konferensen och stannar hemma. Andra är besvikna över att inte längre få vara med på riktigt. Petra Kjell är en av de få som ändå väljer att följa konferensen på avstånd från alternativlokalen.

– Det är en besvikelse. Jag tycker de har misslyckats med organiseringen. Det gäller folk som är registrerade för att komma till Bella Center. Vi är registrerade för länge länge sedan, säger Petra Kjell.

Petra Kjell är miljökoordinator på organisationen Progressio. Meningen var att hon skulle vara på Bella Center i dag. Men så blev det alltså inte.

Den alternativa konferenslokalen dit hon och de andra måste gå som, trots ackreditering, inte längre kommer in på det riktiga klimattoppmötet, är Forum inne i Köpenhamn.

Också här ryms massor av deltagare, men lokalen är nästan tom. Här är bara knappt hundra personer nu under förmiddagen till skillnad från uppemot 15 000 på Bella Center.

Det är ju inte detsamma att sitta på avstånd och följa vad som händer på storbildsskärmar när man egentligen själv skulle vara med.

Också inne i Bella Center är nu rörelsefriheten begränsad. Till exempel journalisterna får inte längre röra sig där inne utan eskort.

Arrangörerna hänvisar till att säkerheten måste vara extra hög nu när alla stats- och regeringschefer anländer under konferensens slutskede.

– Visst kan jag förstå att de behöver dra ned lite och att det är ett säkerhetspådrag. Samtidigt är det väldigt viktigt att vi har observatörer som är där inne. Som kan analysera vad som händer och ge support. Det händer inte nu. Det är bara ett fåtal som är inne nu. Vi försöker att kommunicera men det blir självklart svårare, säger Petra Kjell.

Christer Fridén, Köpenhamn
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista