Ännu ingen vändning för svensk export

Den svenska exporten väntas öka nästa år, och det är till Asien som ökningen är störst. Men än så länge är den svenska exporten fortfarande svag.

– Vi har ju fått väldigt svaga siffror på svensk export. Så här långt, som det finns statistik, så har vi ännu inte sett någon vändning egentligen säger Mauro Gozzo, chefsekonom på Exportrådet.

Men för nästa år så väntas det gå bättre. Exportrådet spår att den svenska exporten kommer öka med 5,5 procent nästa år. Det är dock en liten minskning vad gäller förväntningarna sedan den förra prognosen.

I september trodde Exportrådet att tillväxten nästa år skulle bli en halv procentenhet större än vad man tror nu. Nu räknar man med en ökning på sex procent först år 2011.

Sedan får man ju också hålla i minnet att ökningen sker från låga nivåer. och Mauro Gozzo påpekar också att det fortfarande finns risker.

– Risken för en del bakslag är ganska stor. Man har stora budget underskott på många håll som man måste börja sanera och man kommer att göra det. Det finns alltså en risk att vi får en del bakslag på vägen. Vi räknar nog med riktig fart först 2012, säger Mauro Gozzo, chefsekonom på Exportrådet

Matilda Durehed
matilda.durehed@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista