Kinesiska trumslagare i en aktion för klimatet. Foto: Elizabeth Dalziel/Scanpix.

Kineser besvikna på USA

Kina, som företräder en grupp av utvecklingsländer vid klimatmötet i Köpenhamn, anklagar framför allt USA för att inte ta sitt ansvar.

– Amerikaner hävdar att de är världsbäst på demokrati, hur kommer det sig då att de inte fattar vad demokrati betyder när det gäller internationella frågor, säger Yu Jie, som arbetar för den brittiskbaserade organisationen Climate Groups Pekingkontor.

När Sveriges Radios korrespondent träffade henne där för ett par veckor sedan pratade hon entusiastiskt om Kinas utvecklingsmöjligheter i en mer klimatmedveten värld.

Nu låter hon ganska trött och ledsen. Hon tycker att processen har gått dåligt, talar om amerikansk egoism, och ser en kanske växande konflikt mellan Kina och USA.

– Det är en ny världsordning som håller på att skapas efter finanskrisen, en där Kina har större inflytande. USA tycks fortfarande inte ha insett det, säger Yu Jie, som menar att några amerikanska senatorer har alldeles för stor makt över klimatmötet.

Kina finns bland en grupp av stora utvecklingsekonomier som framförallt vill försäkra sig om att de även i framtiden får ett stort tillväxtutrymme. Kina har dessutom blivit talesman för ett större block av fattigare länder, som kräver mer pengar av industriländerna för att göra sitt klimatarbete.

Precis som de amerikanska tänker kinesiska politiker förstås också främst på hemmaopinionen. De vågar inte prioritera en tuff klimatpolitik på bekostnad av fortsatt snabb tillväxt, eftersom den ekonomiska utvecklingen är det som gör att kommunistpartiet kan sitta kvar vid makten.

Kina har dessutom dåliga erfarenheter av internationella uppgörelser. Fortfarande påminner kineser då och då om hur Kina förnedrades av de dåvarande industrinationerna och tvingades att skriva på ofördelaktiga överenskommelser under Opiumkrigen i slutet av 1800-talet.

I dag är Kina måna om att framhålla att de klimatåtaganden man gör är frivilliga, nationella och ickebindande mål.

Hanna Sahlberg, Peking
hanna.sahlberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista