1 av 2
Anser sig vara oskyldig. Foto: Claus Gertsen/Scanpix.
2 av 2
Klicka för grafik

Quick lättad efter besked om resning

En av morddomarna mot Thomas Quick ska prövas på nytt. Svea hovrätt har i dag beslutat att Quick beviljas resning i målet som rör mordet på en israelisk turist 1988. Thomas Quick själv, som numera bytt namn till Sture Bergwall, säger att han är lättad efter beskedet.

– Jag är så oerhört glad och lättad. Väldigt lättad. Det här är ju viktigt för mig själv och för rättssamhället. Det är viktigt också att rättspsykiatrin i Säter granskas, det är viktigt för brottsoffer och de utpekade medgärningsmännen. Det är viktigt, säger Thomas Quick, numera Sture Bergwall.

Thomas Quick är dömd för åtta mord som han tidigare erkänt. Men förra året tog han tillbaka alla sina erkännanden och i april i år lämnade han in en resningsansökan för att en av domarna mot honom ska prövas på nytt.

Det handlar om mordet på den 24-årige israeliske turisten Yenon Levi 1988 och i dag beslutade alltså Svea hovrätt målet ska tas upp igen. Ärendet lämnas nu över till Falu tingsrätt.

Hovrättspresident Fredrik Wersäll säger att det är många frågetecken som behöver rätas ut.

– Det som vi framför allt fäster oss vid är att tillförlitligheten av vissa delar av vad han uppgav om det centrala händelseförloppet, alltså själva mordet, är så pass osäker. Med hänsyn till vad som nu har kommit fram tycker vi att man ska pröva skuldfrågan igen, säger Fredrik Wersäll.

Thomas Quick själv säger att hans tidigare erkännanden var falska och att de kom till under en tid när han var starkt påverkad av narkotikaklassade läkemedel.

Han säger att när han blev av med medicinerna blev han frisk. Dessutom hävdar han att det fanns teknisk bevisning som talade emot erkännandet.

Och han är mycket kritisk till de tidigare rättsprocesserna mot honom.

– Det är självfallet en katastrof förstås. Bluff och båg från alla håll och kanter, säger Thomas Quick.

Nu ska alltså Falu tingsrätt pröva om Thomas Quick är skyldig till mordet på Yenon Levi. Quick själv är säker på att bli frikänd och planerar nu resningsansökningar för de ytterligare sju mord som han är dömd för.

Ulf Stridbeck, professor i straffrätt vid Oslo universitet, har följt fallet Quick och enligt honom är det troligt att Quick kommer att frias från mordet på Yenon Levi.

– Som det ser ut nu och som rätten skriver, det finns inga tekniska bevis och det finns inga vittnen, så är det en gissning att han blir frikänd, säger Ulf Stridbeck, professor i straffrätt vid Oslo universitet.

Tove Svenonius
tove.svenonius@sr.se

Daniel Värjö
daniel.varjo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista