Skjuten varg i Roslagen.

Naturvårdsverket vill skjuta 27 vargar

I dag kom Naturvårds- verkets beslut om hur licensjakten på varg ska gå när Sverige åter börjar med allmän vargjakt. 27 vargar ska få skjutas i de fem län där vargen förökat sig på senare år.

– Vid det jaktsätt som vi har nu som är en slumpmässig jakt över stora områden så gjorde forskarna bedömningen att mellan 30 och 48 djur behöver fällas på djur- och licensjakt. Från riksdagens sida har man sagt att skyddsjakt ska prioriteras. Licensjakt kommer i andra hand. Då har vi landat på 27 vargar i landet, säger Ola Larsson, rovdjurshandläggare vid Naturvårdsverket.

Den en gång fredlösa vargen, som fridlystes på 1960-talet efter att nästan ha utrotats, får nu jagas allmänt igen, men med många regler omkring. Målet är att ha en stam på max 210 vargar i Sverige. Jakten fördelas på de fem län, där vargen på senare år har förökat sig.

I Värmland och Dalarna får flest vargar skjutas, nio i vardera länet. Resten av vargarna ska skjutas tre var i Örebro, Gävleborg och delar av Västra Götalands län där jakten tillåts i Dalsland och i norra Bohuslän.

I Gävleborg tillåts finns vargar som invandrat och som anses värdefulla för att motverka inavel i vargstammen.

– Den här vargen i Galven-reviret i Helsingland är märkt med sändare så man har bar koll på deras revirgränser. Där har vi ett ganska stort område där vi har sagt att jakt inte får bedrivas.

Intresset för vargjakt visar sig i att 10 670 jägare till dags dato har registrerat sig för vargjakt. För att inte fler ån 27 vargar ska skjutas, ska jaktledarna ofta kontakta länsstyrelsen för att jakten snabbt ska kunna avbrytas när kvoten är fylld.

– Vi har skärpt kravet inför vargjakten. För vargjakten är kravet att jaktledaren på vargjakten måste minst en gång i timmen kolla att det återstår djur att i tilldelningen och att jakten inte har blivit avlyst. Det är ett sätt att säkerställa att det inte fälls för många djur.

Det görs undantag från förbudet mot att använda bil, fyrhjuling eller snöskoter vid jakt men man får bara spåra med fordon

– Jaktlagen förbjuder användningen av motorfordon för att leta efter spår. Vi har tyckt att det är rimligt att man ska kunna använda bil eller snöskoter för att kunna färdas på befintligt vägnät och leta efter de här vargarna för att få ett hum om vart de finns. Det betyder inte att det är tillåtet att använda de här fordonen för att förfölja de här djuren, avleda uppmärksamhet eller genskjuta dem eller så. Det är fortsatt förbjudet, säger Ola Larsson, rovdjurshandläggare vid Naturvårdsverket.


Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista