1 av 2
Ronald Fast. Foto: David Svanberg/SR.
2 av 2
Många hade kommit för att visa Ronald Fast sitt stöd.

70-åring får stöd för att ha örfilat tolvåring

När 70-årige Ronald Fasth från Värnamo blev kallad "gubbjävel" av en 12-årig pojke blev han så upprörd att han gav pojken två örfilar. I dag ställdes Ronald Fasth inför rätta och han fick applåder när han gick in i rättssalen.

Sällan har intresset för en rättegång i tingsrätten i Jönköping varit så stort som i dag. Trots det smått kaotiska vädret hade ett hundratal pensionärer kommit hit för att följa rättegången mot Ronald Fasth.

En av dem som applåderade när Ronald Fasth skulle gå in i tingsrätten var pensionären Margareta Enell från Nässjö.

– Vi pensionärer är ju på hans sida, säger hon.

Men menar ni att han gjorde rätt?

– Man ska ju inte slå, men i alla fall om det händer så många gånger så rinner det över.

Så det kan vara okej att slå?

– Jajamän!

Ronald Fasth var nöjd med stödet från pensionärerna och hoppas att rättegången ska leda till att han slipper betala böter.

– Jag har visserligen gjort något olagligt, men det var inte mitt fel, säger han.

Vad tycker du om uppståndelsen utanför tingsrätten?

– Ja, det är väldigt bra att ha stöd bakom sig.

Pojken, som bara är tolv år gammal, satt i en orange t-shirt med händerna knäppta när han berättade inför en fullsatt tingssal om hur han cyklade på verandan till Folkets park den 12 juli i år. Exakt vad som hände råder det delade meningar om.

Ronald Fasth hävdar att blev kallad "gubbjävel" innan han gav örfilarna, medan tolvåringen hävdar att det skedde först efter det att han hade fått slagen.

Åklagaren Clas Lorefors tycker att Ronald Fast bör dömas för ringa misshandel.

– Jag kommer att yrka på ett bötesstraff, säger han.

Tycker du att de omständigheter som man har redogjort för, sabotage, vandalism och andra problem på Folkets park-anläggningen, på något sätt förmildrar det som Ronald Fasth har gjort sig skyldig till?

– Det är ju ett beteende som inte är bra och så får man inte heller göra. Men det ger ingen rätt att utöva våld, säger åklagaren.

David Svanberg, Jönköping
david.svanberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista