Oenighet kring patent på klimatteknik

En fråga som splittrar u-länder och i-länder i klimatförhandlingarna är frågan om patent, där u-länderna vill häva all patent på klimatteknik inom ramen för förhandlingarna om tekniköverföring.

Fredrik von Malmborg är departementssekreterare på näringsdepartementet och han tror inte att patentfrågan kommer lösas i Köpenhamn.

– Att man skulle komma fram till en lösning eller att ett nytt avtal skulle innehålla några nya regler kring patent ser jag som högst osannolikt.

För att utvecklingsländerna ska åta sig att minska sina koldioxidutsläpp finns en överenskommelse att i-länderna ska hjälpa utvecklingsländerna med teknik.

Inom ramen för den här förhandlingen har vissa utvecklingsländer hävdat att patent är ett hinder för tekniköverföringen eftersom det gör tekniken dyrare.

Men här har EU och andra industriländer en helt annan uppfattning.

– EU och andra utvecklade industriländer delar inte utvecklingsländernas uppfattning att det här är ett hinder mot tekniköverföring. Det är andra faktorer som påverkar eller hindrar, säger Fredrik von Malmborg.

Enligt EU är de stora hindren för tekniköverföringen bristande teknisk kompetens och brist på ekonomisk utveckling i utvecklingsländerna, säger Fredrik von Malmborg.

Han menar att just bristande patentskydd i utvecklingsländer gör att företag drar sig för att investera där. De är rädda för att deras teknik ska piratkopieras.

Sofia Klemming Nordenskiöld
sofia.klemming@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista