Kamp mot klockan för ett nytt avtal

I morse var det nära att det danska ordförandeskapet gav upp i klimatförhandlingarna i Köpenhamn, eftersom många länder i u-landsgruppen inte kunde godkänna de texter som lagts fram.

Många länder i u-landsgruppen kunde inte godkänna de texter som lagts fram. Mitt på dagen tillsattes två arbetsgrupper, som ska lägga fram två nya förslag, ett som behandlar en fortsättning på Kyotoavtalet fram till 2020 med nya utsläppskrav och en som behandlar klimatfrågan på längre sikt fram till 2050.

Det var ett absolut krav från utvecklingsländerna att förhandlingarna ska gå efter två spår och det danska ordförandeskapet fick lov att vika sig för det.

För u-länderna är en fortsättning på Kyotoprotokollet viktigt eftersom det är det enda lagliga instrumentet som ställer krav på industriländerna.

De två arbetsgrupperna ska i kväll rapportera till klimatminister Connie Hedegaard. Miljöminister Andreas Carlgren säger så här om läget.

– Vi kommer från EU:s sida nu att använda alla resurser och all den kapacitet vi har för att göra allt vi kan för att driva det här snabbt framåt.

Carlgren försäkrar att utvecklingsländernas perspektiv nu är en viktig del av processen och sätter i stället fokus på två länder.

– Vi sätter in i det sista mycket hög press på USA som på i-landssidan är det stora land det handlar om och den stora utsläpparen. Och också när det gäller Kina som är det stora u-landet som är den största utsläpparen i världen, säger Carlgren.

USA:s utrikesminister Hillary Clinton höll tal här idag, men hon hade inga nya löften att komma med till mötet. USA lovar inget utöver det beslut, som togs i representanthuset redan i somras och som innebär att

USA minskar sina utsläpp med 17 procent till 2020 från 2005 års nivå. Det betyder 4 procent räknat från 1990.

En behandling av förslaget väntas nästa år i senaten. Hillary Clinton var tydlig med att hon kräver öppenhet när det gäller redovisning av utsläppsminskningar också från Kina. Det är också ett uttryckligt krav i aktionsplanen från Bali.

Det är nu två gånger som klimatmötet har varit nära att haverera. I danska tidningar antyds det att statsminister Lars Løkke Rasmussen har för liten erfarenhet för att kunna styra klimatmötet på ett bra sätt.  Nu är det en dag kvar och man kämpar emot klockan.

– Det är klart att det är en kamp med tiden men resultatet ser vi först när hela mötet är avklarat.

Kan du åka härifrån om det inte finns något avtal?

– Det är dit jag vill och jag är besviken om, vi inte lyckas med det. 

Ingrid Gustavsson från FN:s klimatmöte i Köpenhamn
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista