Kaos i Stockholms lokaltrafik. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.

Värsta ovädret över men SMHI varnar

Det värsta tycks nu vara över när det gäller snöovädret som dragit in över de östra delarna av landet, rapporterar SMHI. Men under dagen har väderkaoset ställt till stora problem i trafiken.

Både i Kalmar och Östergötlands län kunde barn inte ta sig till skolan, och Vammarskolan i Valdemarsvik fick stänga.

– Jag började få sms från oroliga elever redan på morgonen. Vi skulle ha haft en handbollsturnering för niorna i dag, säger Sanna Ljung, idrottslärare.

Någon turnering blev det inte på Vammarskolan i Valdemarsvik idag. Skolan fick stänga eftersom så få barn kunnat ta sig dit. Eleverna Mattias och Anders hörde till de som fick vända i dörren.

Hur kom ni hit imorse?


– Cykel.

Hur gick det?


– Först blev jag tvungen att gå upp för baken sedan sladdade jag och så.

Och du?

– Jag fick skjuts av mamma och pappa.

Det gick att köra bilen hit?


– Det var plogat så det gick hyfsat bra.

Men polisen rapporterar om trafikkaos på vägarna. Ett tiotal bilar åkte av på E4an kring Nyköping på bara några timmar under eftermiddagen. Även i Skåne och Kalmar län har vägarna varit glashala med många bilar i diket.

I Stockholmsområdet var busstrafiken helt inställd i flera kommuner runt stan. Städföretagaren Lillevi Ström-Klitz var tvungen att ta sig runt till sina kunder trots att snön vräkte ner och sikten var begränsad.

– Det är jättestökigt. Det är köer på i stort sett alla infarter. Jag försöker att hitta andra vägar men det är fler än mig som hittar dem så vi står ändå i kö.

SMHI har utfärdat en klass 1-varning för hela Östersjökusten från Uppland och söderut. Den gäller fram till i kväll.

Men Skåne och Blekinge har sitt kvar. Snöfallet väntas dra in där under kvällen och natten, enligt SMHI.


Mona Hambraeus
mona.hambraeus@sr.se

I samarbete med
SR Östergötland
Radio Stockholm

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista