MEXIKO

Död knarkkung framgång för president

Nyheten att marinen lyckats döda en av en Mexikos mest eftersökta knarkkungar var en välkommen framgång för president Felipe Calderón, som på senare tid utsatts för hård kritik för sin strategi använda militären i kampen mot knarkmaffiorna.

Arturo Beltrán Leyva tyckte om att kalla sig "bossarnas boss", el jefe de los jefes.

Redan som ung bildade han, tillsammans med sina två bröder, en knarkkartell som länge var i allians med en annan av Mexikos ökända knarkkungar, El Chapo Guzman, ledare för Sinaloa-kartellen.

Men när en av bröderna, Alfredo, för två år sen greps av polis så bröts alliansen.

El Chapo Guzmán anklagades för förräderi och Arturo Beltrán ingick allians med "Los Zetas", den armé av yrkesmördare som bildats av tidigare militärer och som utgör den så kallade Golfkartellens ryggrad.

Knarkkartellerna har alltid skött sina affärer med hjälp av våld.

Men när Arturo Beltrán förklarade krig mot El Chapo Guzman nådde våldet nya nivåer och började alltmer likna ett verkligt krig.

Bara de senaste tre åren har kriget krävt 14 000 människoliv.

Samtidigt växte Arturo Beltráns makt och kom snart att sträcka sig från Colombia till USA.

Utefter vägen köpte han upp hela polisstyrkor. Och trots att det var känt att han rörde sig ganska öppet både i Mexiko City och i grannstaten Morelos, så slank han alltid undan eftersom han blev informerad om alla polisoperationen, till och med innan de initierats.

Mexicos president Felipe Calderóns beslut att sätta in 50 000 soldater i kriget mot knarkmaffiorna snarare ökade än minskade våldet. På senare tid började till och med katolska kyrkan kräva att militären måste skickas tillbaka till sina förläggningar.

Att det därför var marinen som till slut kom Arturo Beltrán på spåren och efter en intensiv strid i ett lyxigt bostadsområde i staden Cuernavaca i Morelos lyckades döda inte bara "bossarnas boss", utan också flera av hans närmaste män, var därför en välkommen framgång för den mexikanske presidenten. Ett bevis för att hans beslut att använda militären, trots allt, varit korrekt.

Men att en knarkkung dödats innebär inget slut på vare sig knarkhandeln eller knarkkriget. Det är något som mexikanarna bittert har fått erfara.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista