British Airways plan kommer att flyga i jul. Foto: Max Nash/Scanpix.

Domstol stoppade brittisk flygstrejk

Under eftermiddagen blev det klart att inte blir nån flygstrejk i Storbritannien i jul.

De flesta hade nog ställt in sig på strejk. En strejk som skulle ha drabbat kanske så många som en miljon julresenärer.

Förhandlingarna mellan British Airways och facket går trögt och häromdan röstade fler än nio av tio av flygbolagets kabinanställda för strejk. Så allt verkade klappat och klart.

Men ett domstolsbeslut förändrade bilden totalt. British Airways hade i ett sista desperat försök att undvika strejken kastat in en anmälan till domstolen om att fackets medlemsomröstning inte hade gått rätt till.

Ett antal personer som redan hade slutat på British Airways hade ändå fått röstsedlar hemskickade och också deltagit i omröstningen.

De flesta bedömare trodde nog att domstolen skulle gå på fackets linje eftersom utslaget i omröstningen var så tydligt. Men så blev det alltså inte och fackförbundet Unite talar nu om en skammens dag för demokratin när en domstol kan ogiltigförklara ett så solklart utslag i en sluten medlemsomröstning.

British Airways jublar desto mer när det förlusttyngda bolaget slipper tolvdagarsstrejken som skulle ha kostat 350 miljoner kronor om dagen.

Och jublar gör säkert också alla dom hundratusentals människor som nu inte får sina planerade julresor inställda.

Men tvisten mellan fack och företag är olöst och den handlar om konsekvenserna av British Airways sparplaner. Företaget går back med uppemot fem miljarder kronor i år och vill dra ner på personal och frysa löner.

Johan Prane, London
johan.prane@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista