Åland vill hissa egen flagga i Bryssel

Ett flaggbråk har brutit ut mellan Finland och Åland. Finland vägrar att flagga med den åländska flaggan på sin EU-representation i Bryssel. Danmark däremot flaggar med både Färöarnas och Grönlands flaggor.

För bara några veckor sedan avslutades den långa tvisten mellan Mariehamn och Helsingfors om en åländsk plats i EU-parlamentet.

Åland förlorade och får ingen parlamentsplats trots att det självstyrda öriket, precis som alla andra EU-länder, har avstått egen lagstiftningsbehörighet till unionen.

Nu börjar nästa dispyt. Finlands utrikesminister Alexander Stubb säger nej till kravet att Ålands flagga skall hissas tillsammans med den finländska vid Finlands EU-representation i Bryssel. Det finns ingen anledning att frångå den praxis som har gällt hittills, tycker Stubb.

Ålänningarna är besvikna och frågan kommer så småningom upp i det åländska parlamentet, lagtinget.

Wille Valve, som ansvarar för Ålandsfrågor hos den finländske EU-parlamentarikern Calle Haglund tycker inte att Stubbs resonemang håller.

– Hans motiveringar som vi har tagit del av är inte riktigt hållbara, enligt min åsikt, säger han.

Stubb menar att Danmark kan hissa Grönlands och Färöarnas flaggor eftersom de här områdena inte är med i EU, utan har speciella avtal med unionen. Att Åland däremot är med i EU skulle inte ge rätt att flagga med den åländska flaggan.

Det är ett konstigt sätt att resonera, tycker många, inte bara på Åland. Inte ens i Finlands regering är man överens.

EU- och Ålandsministern Astrid Thors anser också att utrikesminister Alexander Stubb har fel och tänker fortsätta att slåss för den åländska flaggan i EU.


Christer Fridén, Helsingfors
christer.friden@sr.se