"Vi trycker på så länge vi kan". Foto: H Montgomery/Scanpix.

Extra toppmöte hölls i Köpenhamn i natt

Uppdaterad 08:23
I Köpenhamn hölls under natten ett extra toppmöte på initiativ av EU för att rädda en klimatöverenskommelse. I mötet, som avbröts vid tretiden, deltog flera av EU:s toppledare, men även Hillary Clinton och Dmitrij Medvedev.

På extramötet beslutades att stats- och regeringschefernas egna klimatexperter skulle fortsätta med att arbeta fram en överenskommelse kring de viktigaste frågorna. Det säger en diplomatkälla till TT, som också uppger att överläggningarna skulle fortsätta klockan 8.

Det ordinarie toppmötet med världens ledare inom klimatförhandlingarnas ram startar klockan 10 på förmiddagen.

EU:s nuvarande ordförande, statsminister Fredrik Reinfeldt, var på torsdagskvällen optimistisk inför det extra toppmöte som då förbereddes.

– Vi har pratat med det danska ordförandeskapet och har sagt att vi efter middagen hos drottningen i kväll tänker föra ihop en grupp länder som vi hoppas ska kunna hitta grunderna för en lösning, sa Fredrik Reinfeldt.

Dagen i Köpenhamn har varit dramatisk, efter att den danska förhandlingsledningen gett upp om att få fram ett avtalsutkast.

Efter skarpa frågor från G 77-ländernas ordförande, ambassadör Lumumba från Sudan, klargjorde den danske statsministern i plenum att förhandlingarna nu sker i två spår.

Det var så de fattiga länderna ville ha det från början, för att känna sig mer säkra på att de rikaste länderna inte ska tråckla sig ur det avtal från Kyoto, som binder dem vid att begränsa sina utsläpp.

I dag har också USA:s utrikesminister Hillary Clinton varit på konferensen. Hon har lovat att bidra med pengar till en global fond med stöd till fattiga länder. Det är välkommet och hoppfullt, enligt Fredrik Reinfeldt.

– Om både EU och USA nu säger att de tar sin del av ansvaret, så har vi kommit mycket långt när det gäller den finansiella lösningen, som för väldigt många länder här nästan är det viktigaste. Då kanske vi också blottlägger det som har synts för lite. Bortom finansieringen ligger den verkligt svåra frågan: hur ska vi klara av åtagandena för att få ner utsläppen, sa han.

Fredrik Reinfeldt visste tidigare i kväll inte vilka som skulle närvara på kvällens möte och förhandlingar. Han hoppas på positiva besked från USA:s president Obama, som planerat att komma till Köpenhamn i morgon.

– Det väsentligaste av allt är ytterligare en förflyttning från USA. De har avvikande, lägre ambitioner, 1990-års nivå, jämfört med 2020, säger Fredrik Reinfeldt.

– Det vi också skulle behöva från Kina är tydlighet kring att vi kan verifiera deras åtaganden, att vi verkligen har transparens i det de säger.


Inger Arenander
inger.arenander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista