Många bilar körde av vägen i samband med snöovädret. Foto: Pontus Lundahl/Scanpix.

Nytt snöfall väntas i södra Sverige

Snöovädret i landets östra delar, som har skapat stora problem för trafiken i dag, tycks nu gå mot sitt slut. Men i Skåne och Blekinge väntas nya snöbyar dra in i natt.

Det har varit kaotiskt på många platser i Sverige i dag. Bilar har kört av vägen, båt- och flygtrafik har stoppats, liksom skolskjutsar. Det har varit totalstopp på motorvägar och i busstrafiken på många håll. På flera skolor har lektionerna ställts in.

Snöovädret drog in över landets östra delar natten till i dag och under dagen fick ovädret en klass-1 varning som fortfarande ligger kvar.

Nu verkar dock ovädret gå mot sitt slut, i alla fall i Vänernområdet och vid Östersjökusten, från Uppsala län ner till Kalmar län.

Men under natten drar nya snöbyar in över Skåne och Blekinge län. Det säger Sten Laurin, meteorolog på SMHI.

– Speciellt nära kusterna räknar man med snöbyar eller snöfall som kan ge sammantaget en till två decimeter fram till fredag middag, säger han.

Hur kraftigt kommer det snövädret att vara, om man jämför med det som var i dag?

– Troligen något mindre. Men man får också tänka på att vi fortfarande har en del blåst kvar som yr omkring den ganska lätta snön. Så det kvar står en viss risk för drivbildning på vägarna, säger Sten Laurin.

Snöovädret kommer att fortsätta under natten i de södra länen och väntas alltså vara över vid middagstid i morgon. Sedan klarnar det upp i många delar av landet och det följer några kalla dygn utan nytt snöfall.


Karolina Lek
karolina.lek@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista