Aktivisterna lyckades ta sig in genom att åka med i bilkortegen. Foto: Thorkild Amdi/Scanpix.
Köpenhamn

Aktivister tog sig in på galamiddag

Under den galamiddag som hölls i kväll för stats- och regeringschefer på Christiansborgs slott lyckades två Greenpeaceaktivister ta sig in i lokalerna.

Väl inne vecklade de två aktivisterna, klädda i aftonklänning och smoking, ut banderoller med budskapet ”Politiker pratar, ledare handlar”.

Säkerhetsvakter lyckades snabbt övermanna de båda aktivister som fördes ut ur lokalen.

Dansk polis meddelade senare att tre personer gripits för intrånget.

Enligt Anders Hellberg, talesperson för klimatfrågor hos svenska Greenpeace, lyckades aktivisterna ta sig in på banketten genom att delta i den bilkortege som körde fram till slottet.

– Vi har gjort flera aktioner under dagen där vi har visat upp samma buskap, både på väg in till Köpenhamn från flygplatsen och på väg till middagen med drottningen. Det är vårt sätt att hälsa stats- och regeringscheferna välkomna.

– Vi lyckades få ut vårt budskap men huvudsaken är att ledarna tar ansvar för situationen. Förhoppningsvis får vi ett lugnande besked i morgon, säger Anders Hellberg.

Nära 50 av de 170 inbjudna gästerna uteblev från kvällens middag. Bland dem som tackade nej i sista stund fanns den danska ministern Connie Hedegaard och Kinas premiärminister Wen Jiabao.

Avhoppen beror sannolikt på de intensiva förhandlingar som väntas pågå i natt för att nå fram till någon form av avtal under klimatmötets avslutande dag i morgon.

Under kvällen kom också uppgifter om ett läckt dokument från FN:s klimatsekretariat som visar att med de hittills utlovade utsläppsminskningarna så riskerar jordens medeltemperatur att stiga med tre grader under detta sekel.

Enligt dokumentet så räcker det inte med att länderna går upp till sina högsta utlovade ambitioner för att klara det nuvarande målet på två grader.

Anders Hellberg på svenska Greenpeace säger till Ekot att han anser att situationen nu är mycket bekymmersam och att organisationen är starkt kritisk till I-länderna.

– EU och USA måste ta ledningen och visa att man tar klimathotet på allvar, det görs alldeles för lite just nu, säger Anders Hellberg.

Samtidigt säger han att Köpenhamnsmötet är den bästa möjligheten att nå fram till ett avtal.

– Nu har man ett politiskt momentum när hela världen följer vad som pågår och alla de stora ledarna finns på plats. Vi väntar på att löftena om utsläppsminskningar från den rika världen ska infrias. Den här unika situationen kommer inte att återkomma, säger Anders Hellberg.

Hanna Birath, Köpenhamn
hanna.birath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista