Sms-låneföretag fortsätter strunta i lagen

De flesta sms-låneföretag fortsätter med höga engångsavgifter istället för ränta, trots en dom i Marknadsdomstolen för en månad sedan. Nu ska konsumentombudsmannen vidta åtgärder.

– Det är alarmerande. Det är egentligen ingenting som har hänt sedan domen i november. Det företag som förlorade har rättat sig. Men i övrigt har alla de omkring 30 sms-låneföretagen fortfarande otillständiga villkor på sina hemsidor, säger konsumentombudsmannen Gunnar Larsson.

Sms-låneföretagen fortsätter att låna ut pengar räntefritt, eller med en låg ränta och en hög engångsavgift, som ofta uppgår till en fjärdedel av lånebeloppet. Detta trots domen i Marknadsdomstolen för en månad sedan, som säger att det är fel.

– På krediter har man alltid ränta, det är prislappen på en kredit. Det har man systematiskt gömt undan och kallat avgifter. I och med den här domen är alla skyldiga att redovisa ränta. Om man då får se att räntan är 500 eller 1 000 procent, då förstår man som konsument att det är en dyr produkt man köper, säger Gunnar Larsson.

Det är i dag svårt att jämföra vad olika lån kostar för att villkoren ser olika ut.

Många sms-låneföretag har en hög engångsavgift och en mindre summa i ränta. Det är fel, enligt konsumentombudsmannen.

Easycredit.se, där George Kurt är projektledare, har sådana villkor.

– För ett lån på 2 000 kronor är det 400 kronor i avgift, och 35 kronor i ränta, säger han.

Konsumentombudsmannen skickar nu ett brev till sms-låneföretagen för att de ska börja följa kreditlagen och redovisa lånevillkor på samma sätt som vanliga banker.

– Gör man inte det så kommer att vi fortsätta att driva mål, kanske i domstol. Men jag tror att de kommer rätta sig efter det här, säger konsumentombudsmannen Gunnar Larsson.


Daniel Värjö
daniel.varjo@sr.se