Pakistanska politiker förlorar åtalsamnesti

I Pakistan har flera ledande politiker förlorat sin amnesti från åtal. Domstolsbeslutet fördjupar den politiska krisen i landet.

Pakistans försvarsminister stoppades av passpolis när han försökte lämna landet för ett officiellt besök i Kina. Också inrikesminister Rehman Malik är bland de ledande politiker som nu inte får lämna landet.

Rykten om något slags statskupp spreds tidigt i morse men de förnekas nu bestämt av Pakistans regering, som säger att ryktena är helt grundlösa.

Men även om kuppryktena verkar ogrundade ser framtiden oviss ut för den civila, demokratiskt valda regeringen i Pakistan. Detta efter att högsta domstolen fråntagit en rad ledande politiker den amnesti som tidigare skyddat dem från åtal för bland annat korruptionsbrott. Amnestin tillkom för att göra det möjligt för civila politiker att ta över från den tidigare militärregimen. En myndighet som utreder korruption fattade tidigare i vecken beslutet om att förbjuda runt 250 människor från att lämna landet.

Också president Asif Ali Zardari är föremål för korruptionsanklagelser. Ännu så länge skyddas han från åtal så länge han är statschef, men också hans position verkar allt mera juridiskt sårbar. En talesman säger i dag att Zardari inte har för avsikt att avgå.

Många av anklagelserna för korruption och andra brott mot närmare 250 politiker går tillbaka till 1990-talet. President Zardari och andra har förnekat att de brutit mot lagen och säger att anklagelserna är politiskt motiverade.

Den växande politiska osäkerheten kommer samtidigt som Pakistan är mitt uppe i en blodig offensiv mot muslimska extremister som startat en kampanj med självmordsbombningar. Många hundra civila har dödats.


Nils Horner, Singapore
nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista