1 av 2
Barack Obama anländer till ett snöigt Köpenhamn. Foto: Jens Dige/Scanpix.
2 av 2
Bella Center

President Obama på plats i Köpenhamn

Uppdateras kontinuerligt
USA:s president Obama har landat i Köpenhamn. Strax före klockan tio körde en stor svart limousine med amerikanska flaggor upp framför vip-ingången till Bella Center. Samtidigt börjar information om vad som står i förhandlingstexterna nu läcka ut.

Det är ett pressade förhandlingar den amerikanska presidenten nu kommer till. FN:s generalsekreterare Ban-Ki Moon har nu i dag sagt att tiden är på väg att rinna ut för chansen att komma fram till ett avtal.

Obama ska enligt planen lämna Köpenhamn redan i kväll. Under dagen ska han också hinna med ett möte med Rysslands president Dimitrij Medvedev för att diskutera kärnvapenfrågan.

Från nyhetsbyrån Reuters kommer nu uppgifter om vad som står i de utkast som förhandlingsgrupperna har arbetat med.

Bland annat framgår det där att utvecklingsländerna går med på internationell övervakning av utsläppsminskningarna och att temperaturen inte bör tillåtas stiga över två grader.

Tvågradersmålet har kritiserats av både ö-nationer och flera miljöorganisationer som menar att en ökning med mer än 1,5 grader skulle innebära att flera lågt liggande länder hamnar under havsytan.

Dessutom stöder texten fortsatta förhandlingar efter Köpenhamn som ska resultera i en eller flera överenskommelser senast 2010.

Texten innehåller också stöd för USA:s förslag om en klimatfond på 100 miljarder dollar per år från år 2020.

Däremot ska texten inte innehålla några preciserade mål när det gäller utsläppsminskningar från 2020 eller 2050.

Hanna Birath, Köpenhamn
hanna.birath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista