KI: Positiva tecken i svensk ekonomi

Uppdaterad: 12:43
Det ljusnar för svensk ekonomi och Konjunkturinstitutet, KI, reviderar nu upp sin tidigare prognos från i augusti.

– Dels är den internationella konjunkturen bättre, där har vi reviderat upp de flesta länder sedan har vi också fått en mer expansiv finanspolitik än den vi räknade med i augusti. Det har också kommit in en del statistik som överlag har överraskat positivt. Det här sammantaget har inneburit att vi har en mer positiv bild av den svenska ekonomin nu än vi hade i augusti, säger KI:s chef Mats Dillén.

Vändningen för svensk ekonomi har kommit snabbare än vad KI trodde för bara några månader sedan. I år krymper ekonomin, men nästa år blir det en tillväxt på 2,7 procent och 3,3 procent året därpå - det är betydligt bättre siffror än i augustiprognosen.

Fortfarande är den stigande arbetslösheten ett av orosmolnen. Den beräknas vara uppe i drygt 10 procent nästa år, men efter toppen i slutet av 2010 så viker den ned kraftigt, enligt den här prognosen.

Det som ska få fart på ekonomin är den ökande exporten och en stigande konsumtion. Och motorn bakom det här är låga räntorna och skattesänkningar. KI räknar med att den expansiva finanspolitiken med ofinansierade stimulanser kommer att fortsätta.

– Vi tror att det spelar en ganska stor roll och även penningpolitiken förstås. Vi ser i den här konjunkturuppgången att hushållens konsumtion utvecklas starkare. Det beror bland annat på att hushållen har fått en del inkomstförstärkningar, bland annat genom jobbskatteavdraget.

– Även den offentliga konsumtionen utvecklas starkt, särskilt nästa år med tanke på att kommunsektorn har fått en hel del pengar. Det är två saker som utmärker sig, säger Mats Dillén chef för Konjunkturinstitutet.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista