Reinfeldt:

"Vi måste få med tvågradersmålet"

Det extra toppmötet som hölls i Köpenhamn i natt försöker få fram en text som syftar till att klara tvågradersmålet. Det sa Fredrik Reinfeldt i P1-morgon i morse.

– Vi har försökt få fram en text som tillräckligt starkt betonar behovet av att ställa om världen och att göra utsläppsreduktioner som är mätbara och som är tillräckligt stora för att trovärdiggöra tvågradersmålet. Så fort man trycker på för detta blir det en omfattande diskussion från många länder som försöker bromsa och som inte har lika höga ambitioner, säger Fredrik Reinfeldt.

Kommer ni kunna slå fast att temperaturen på jorden inte ska få stiga mer än två grader?

– Vi menar att åtminstone en av de punkter som man måste få med är just det här tvågradersmålet.

Hur mycket ska världens länder minska utsläppen?

– Vår uppfattning är att tvågradersmålet kräver att vi vänder utvecklingen med stigande utsläpp till att börja gå ner före 2020.

Hur mycket måste man då minska utsläppen?

– Då måste de mest utvecklade delarna av världen minska sina utsläpp med mellan 25 och 40 procent och de snabbväxande ekonomierna, framför allt Kina måste göra åtagandet att de avviker från sina utsläppsbanor med minst 15 till 30 procent.

Camilla Kvartoft, P1 morgon
camilla.kvartoft@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista