Chefsförhandlare optimistisk trots allt

Förväntningarna är höga på att president Obama nu ska ge de tröga förhandlingarna en injektion. Nu uppges att utvecklingsländerna går med på att utsläppsminskningar ska mätas och rapporteras.

Även om det ser mörkt ut för ett avtal med faktiska mål så menar Bruno Sekoli som är chefsförhandlare för LDC, de allra minst utvecklade länderna, att det ändå inte ska ses som ett misslyckande.

Bruno Sekoli är optimistisk trots alla oklarheter.

– Det ser ut som att det blir något som vi kan gå med på, säger Bruno Sekoli som är chefsförhandlare för de fattigaste ländernas grupp här på klimatmötet.

Även om länderna som han representerar kom hit för att sluta ett avtal får de nu förmodligen nöja sig med det näst bästa säger han. Det innebär en deklaration med vissa mål som sedan kan fyllas med allt mer innehåll efter hand.

Det ser just nu ut som att länderna kommer att enas om att jordens medeltemperatur inte får stiga över två grader. Gruppen för de allra fattigaste länderna har hela tiden drivit för att det ska vara en och en halv grad istället.

Annars riskerar deras befolkning att råka mycket illa ut av klimatförändringarnas effekter.

Bruno Sekoli kommenterar att det nu lutar åt tvågradersmålet med att så snart det finns mer vetenskap på bordet kommer makthavarna förhoppningsvis att ändra sig och förstå att det är en och en halv grad som måste vara gränsen. 

Malin Olofsson, Köpenhamn
malin.olofsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista