Svagt hopp om att få ihop ett avtal

Statsminister Fredrik Reinfeldt har under förmiddagen återigen samlat gruppen av ett trettiotal länder från olika delar av världen för att se om det går att få fram ett nytt klimatavtal.

Utsikterna att det ska lyckas att få fram ett avtal är mycket osäkra.

Nu börjar delar av texten att komma ut. Det sägs att man ska försöka hålla sig till tvågradersmålet, alltså att jordens medeltemperatur inte ska tillåtas öka med mer än två grader.

Enligt texten sägs bara att det krävs "stora utsläppsminskningar" från industriländerna. Det är precis samma formulering som står i Aktionsplanen från Bali.

Det betyder att man inte har kommit ett spår närmare ett avtal i Köpenhamn än man gjorde på Bali. Utan preciseringar av utsläppsminskningar riskerar detta att bli ett tomt dokument.

Tvågradersmålet kräver minskningar på mellan 25 och 40 procent till 2020. Hittills har industriländerna bara utlovat cirka 19 procents minskningar.

Ett framsteg är om det stämmer enligt den nya texten att de största utvecklingsländerna lovar att gå med på mätningar och internationell kontroll av sina utsläppsminskningar. Det var också ett krav i aktionsplanen från klimatkonferensen på Bali 2007.

Det handlar då om att de här länderna lovar att hålla tillbaka ökningen av utsläppen. Kina har hittills vägrat att gå med på rapportering och kontroll, men ser nu alltså ut att ha ändrat sig. Det var också ett krav från USA:s utrikesminister Hillary Clinton.

Den bild som den svenska regeringen ger av förhandlingarna är att vissa utvecklingsländer hela tiden har invändningar, obstruerar i procedurfrågor och är allmänt bångstyriga. Länder som inofficiellt pekas ut är Sudan, Kina och oljeländerna.

Sudans ambassadör Lumumba är talesman för G77-gruppen, som representerar utvecklingsländerna. Han har har i plenum kommit med besk kritik mot i-ländernas sätt att förhandla.

Men bristen på konkreta utsläppsmål från industriländerna kan också betraktas som en blockering från utvecklingsländernas perspektiv. Industriländerna har också villkorat det finansiella stödet till utvecklingsländerna. Det blir bara pengar om det blir ett avtal.

Ingrid Gustavsson, Köpenhamn
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista