Besvikna aktivister rakar sina huvuden utanför Bella Center. Foto: Jens Dresling/Scanpix.

Frivilliga börjar förlora hoppet

Många av de icke statliga miljöorganisationer, så kallade NGO:er, som följer klimatkonferensen i Köpenhamn är pessimistiska i dag.

De tror inte längre att det kommer ett bra klimatavtal i dag. Ashley Lin från Environment Quality Protection Foundation i Taiwan är bland de besvikna.

– Jag är pessimistisk och jag ser inte att det kan komma ut något bra i framtiden av det här, säger Ashley Lin.

En misslyckad klimatkonferens kommer att betyda stora svårigheter för hennes hemland, Taiwan, som ofta drabbas av tyfoner. De kommer att bli ännu värre.

– Vi kommer att få tyfoner som man inte har kunnat räkna med tidigare. Det kommer att bli fruktansvärda regn och man hinner inte evakuera folk och många kommer att dö, tror Ashley Lin.

Stämningen bland frivilligorganisationerna som följer klimatförhandlingarna i Köpenhamn är alltså inte särskilt förväntansfull när det gäller resultatet av toppmötet.

Dessutom är de utkörda från konferensen och får istället sitta i en stor sal inne i Köpenhamn och följa mötet därifrån.

Där finns också Ibnu Najib från Indonesien.

– Jag tror vi kommer att få en överenskommelse som betyder att man kommer överens om att träffas igen någon gång i framtiden. Det kommer i alla fall inte att bli ett sådant bindande klimatavtal som vi skulle vilja ha, säger Ibnu Najib som är utsänd av British Councils klimatprogram i Indonesien.

Christer Fridén, Köpenhamn
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista