Ryanair drar sig ur flygplansaffär

Uppdaterad: 15:10
Det irländska flygbolaget Ryanair avbryter förhandlingarna med flygplanstillverkaren Boeing om köp av ytterligare 200 flygplan.

De 200 planen skulle levereras under åren 2013 till 2016. Men Ryanairs vd Michael O´Leary säger att han inte är nöjd med de villkor som Boeing kan erbjuda, att villkoren skulle vara sämre än för de 112 plan som Ryanair köper av Boeing de närmaste tre åren. Däremot vill han inte säga exakt vilka försämringar det handlar om.

Michael O´Leary håller också dörren öppen för att återuppta förhandlingarna med Boeing nästa år. Men, tillägger han, ska det bli en affär så ska det vara på Ryanairs villkor. Boeing uttrycker sig lite mer diplomatiskt.

Företaget hoppas liksom Ryanair att man kan mötas vid förhandlingsbordet igen och säger att ambitionen har varit en uppgörelse som uppfyller Ryanairs behov och också är en bra affär för Boeing.

Men skulle det nu inte bli några ytterligare flygplansköp så drar Ryanair ner på tillväxttakten. Och ska det inte investeras så mycket så kommer det också att finnas mer pengar att dela ut till Ryanairs aktieägare från år 2012, tror vd:n Michael O´Leary.

Ryanair är ju ett av få flygbolag som klarat av att göra rejäla vinster även under lågkonjunkturen. Det senaste kvartalet blev vinsten nära tre miljarder kronor.

Johan Prane, London
johan.prane@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista