Snön fortsätter att dra fram i söder

Snön fortsätter att ställa till med stora problem. Värst vid lunchtid i dag var situationen i Skåne, och Vägverket rekommenderar att  folk på Österlen inte ger sig ut på vägarna i onödan. Det gäller särskilt i kväll och i natt.

– Man kanske bör ta sig en funderare om det verkligen är nödvändigt att ge sig ut under den kommande kvällen och natten. Är det inte det så bör man stanna hemma, säger Roland Andersson vägtrafikledare på Vägverket.

Vintern har nu slagit till med full kraft och över hela landet. Den gångna natten har det på många håll varit extremt kallt. Just nu är det vinter över hela landet, säger Sten Laurin metrolog på SMHI.

– Man kan säga att det är ganska ovanligt. I Mälardalen är chansen till en vit jul ungefär 60 procent om man ser till statistiken och går man ner till Skåne så är det väl egentligen bara två jular av tio som är vita.

Vintern har också skapat bekymmer under det senaste dygnet. Bara i går rapporterades det om över 100 trafikolyckor i Skåne. Även på en del andra håll i landet var det trafikproblem. Trots att snön var väntad tycks det ha överraskat en del, säger Roland Andersson på Vägverket.

– Jag tror att trafikanterna inte är riktigt vana vid den här trafiksituationen.

Även i dag är det Skåne, och framförallt Österlen, som har drabbats mest av ovädret. Men trots inställda bussar och barn som inte har kunnat ta sig till skolan tycker Ulf Hansson som kör taxi på Österlen att det går rätt hyggligt att ta sig fram.

– Det var lite problem tidigt i morse med igenblåsta vägar med snödrivor. Men det var en ganska kort period och var ett väldigt begränsat område. Just nu går det riktigt bra tycker jag, säger Ulf Hansson.

David Svanberg
david.svanberg@sr.se