ekots lördagsintervju

Riksrevisor kritisk mot regeringen

När Riksrevisonen rapporterar om brister och slöseri leder det ofta inte till några åtgärder alls. Det vill riksrevisor Eva Lindström ändra på.

Eva Lindström föreslår att Riksdagen ordnar offentliga utfrågningar där de ministrar och statliga chefer som får kritik av Riksrevisionen kan ställas till svars.

– Det handlar om att man ska kalla till sig regeringen, kalla till sig företrädare för myndigheter och bolag och man ska ha öppna utfrågningar, säger Eva Lindström.

Riksrevisionen bildades 2003. Genom att Riksrevisonen står fri från regeringen var tanken att den skulle bli en kraftfull och orädd granskare av statsmakten. Men även om Riksrevisionens rapporter ofta får stor uppmärksamhet i debatten är det skralare med de praktiska resultaten. Därför är Eva Lindström kritisk mot hur regeringen följer upp Riksrevisionens förslag.

– Det går lite för långsamt, det för lite och det är för lamt.

Frågan är varför Riksrevisionen inte klarat att sätta sig i respekt, varför myndigheten inte har tillräcklig auktoritet för att få igenom sina förslag? Eva Lindström menar att systemet med en oberoende myndighet som granskar regeringen fortfarande är ungt i Sverige, Riksrevisonen har bara funnits sedan 2003 och både regering och riksrevision behöver mer tid innan systemet sätter sig, tror hon.

– Det var en viktig konstitutionell reform, kanske en konstitutionell revolution, någonting väldigt annorlunda i Sverige. För regeringen och regeringskansliet var detta någonting helt nytt, även för oss och för våra medarbetare som ofta kom från de gamla organisationerna.

Tomas Ramberg
tomas.ramberg@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista