Ungdomar har andra drömyrken. Foto: Daniel Nilsson/Scanpix.

Få ungdomar vill satsa på yrkesfiske

Yrkesfiskarna i Sverige blir allt färre, visar siffror från Fiskeriverket. Sedan mitten av 90-talet har över 1 100 yrkesfiskare försvunnit och det är få unga som vill bli fiskare.

I dag är det knappt 1 700 yrkesfiskare kvar enligt en sammanställning som Fiskeriverket har gjort. Orsaken är bland annat fler större och effektiva fartyg och minskade fiskbestånd.

Men det finns ändå några unga som satsar på att bli yrkesfiskare. En av dem är 15-årige Niklas Åhman med hemmahamnen Långevik i Lysekil.

– Jag tycker det är roligt och intressant och så tycker jag om att vara på sjön. Det är fritt och jag kan sköta mig själv och slipper sitta instängd på ett kontor, säger han.

Du är bara femton år, är det inte väldigt tidigt att börja som yrkesfiskare?

– Det beror på hur man ser det. Jag har en pappa som gjort det och har lärt mig mycket av det. Jag kan det mesta själv nu, att fiska med garn och burar och så.

Niklas Åhman fiskar efter makrill och hummer från sin båt. Det är en sex meters träjulle som är en helt öppen fiskebåt utan ruff eller något annat som ger skydd när det är dåligt väder.

Just när vi träffas blåser det över 16 meter per sekund, så Niklas Åhman och hans båt har stannat kvar vid bryggan. Annars räds han inte dåligt väder.

– Inte särskilt. Det finns att göra med att tvätta burarna och laga grejer, säger han.

Niklas Åhman tillhör en exklusiv skara ungdomar som satsar på att bli yrkesfiskare.

Fiskeriverkets sammanställning visar att det fanns 2804 yrkesfiskare 1994. Nu i slutet av november fanns det 1698 yrkesfiskare kvar, en minskning med 39 procent.

Staten har också genom åren uppmuntrat yrkesfiskare att lägga av genom olika slags bidrag, eftersom man velat minska fiskeflottan.

Men problemet är att yrkesfiskarna blir allt äldre. Det är få nya, yngre yrkesfiskare. Norra Bohuslän och Halland är bara två platser där nyrekryteringen är mycket dålig.

Men Niklas Åhman från Långevik i Lysekil är i alla fall en som börjat. Och förmodligen kommer han också att sluta studera efter att han gått ut nionde klass och satsa helt på fisket.

– Jag har inte riktigt bestämt mig men det lutar åt det.

Varför det?

– Därför att jag är skoltrött och tycker det är tråkigt att sitta i skolbänken, säger Niklas Åhman.

Jan Andersson, Göteborg
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista