Vikten ökar inte längre.

Kommuners folkhälsoarbete ger resultat

Ett aktivt folkhälsoarbete på kommunal nivå kan ha bidragit till att svenskarna inte längre ökar i vikt. Ronneby är en kommun som satsar mycket på att öka invånarnas förutsättningar att må bättre.

– Kommunen har ett hälsotorg där man kan få hjälp med sina levnadsvanor, som kost och motion, säger Sofia Ceder som är folkhälsosamordnare i Ronneby kommun.

Det är hon som ska samordna alla verksamheters hälsoarbete och skapa förutsättningar för invånarna att kunna motionera.

Det kan till exempel handla om att lysa upp friluftsområden eller skapa säkrare vägar till skolan.

Enligt statistik som presenterades på Läkarstämman för en månad sedan ökar vi inte längre i vikt. En orsak kan vara just att kommunerna satsar mer än tidigare.

– Vårt allmänna intryck är att kommunerna ökat sitt systematiska folkhälsoarbete och gör prioriteringar på det området, säger Jan Cedervärn som är ställföreträdande generaldirektör för Statens folkhälsoinstitut.

I Ronneby pågår just nu en rad projekt. Bland annat ska man se över hur skolhälsovården hanterar hälsofrågor och genom ett samarbete med Landstinget hoppas Sofie Ceder att det ska skrivas ut mer motion på recept.

– I vissa fall kan mediciner bytas ut helt eller delvis mot aktivitet, säger hon.

Ronneby ligger bra till på Folkhälsoinstitutets öppna jämförelser både när det gäller vikt och aktivitet.

Det märks när vi träffar invånare på torget. En dam med rullator berättar att hon går på gympa, en kvinna med barnvagn promenerar gärna och Lars Direnus motionerar, trots käppen.

– Mellan en halvtimme och en timme. Det blir en promenad varje dag och ibland två, säger han.

Så det är du som höjer snittet här?

– Precis. Jag gör så gott jag kan, säger han.

Lotta Myhrén
lotta.myhren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista